ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 05/07/2016

El Govern vol unificar la seva programació teatral amb la dels consells insulars

El circuit TalentIB ha duplicat les actuacions programades per al segon semestre i ha incrementat el pressupost fins a 150.000 euros

Montse Terrasa
2 min
Josep R. Cerdà, Ruth Mateu i Jaume Gomila, abans de la roda de premsa.

PalmaL'Institut d'Estudis Baleàrics vol unificar el seu circuit d'arts escèniques amb el dels consells insulars, un projecte en el qual també vol implicar els teatres. Així ho ha manifestat aquest dimarts el director de l'IEB, Josep Ramon Cerdà, en la presentació de la programació del segon semestre del circuit TalentIB, que fomenta el moviment d'espectacles balears entre les quatre illes.

Segons Cerdà, el futur de TalentIB implica créixer més, amb consells i teatres, per la qual cosa "la coordinació és imprescindible". La idea és "integrar els consells dins el circuit i mantenir una gestió unificada", ha comentat el responsable de l'IEB. En aquest sentit, Cerdà ha explicat que "l'estratègia serà parlar amb el Consell de Mallorca, que ja té un circuit", i potser separar en dues programacions diferents els espectacles musicals i els d'arts escèniques.

Segons Cerdà, la predisposició dels consells de Menorca, Eivissa i Formentera "és bona", perquè "han vist que es beneficien" del circuit TalentIB.

El doble de sol·licituds

Les dades oferides aquest dimarts per la consellera de Cultura, Ruth Mateu, juntament amb el director general de Cultura, Jaume Gomila, i Josep R. Cerdà demostren que el circuit TalentIB ha duplicat el nombre de sol·licituds d'entitats artístiques que volen participar-hi. Aquest segon semestre s'han programat fins a 103 espectacles, mentre que en el primer semestre varen ser 55.

La consellera ha destacat la gran quantitat de sales teatrals que s'han apuntat per acollir els espectacles i la "descentralització" de la programació. Eivissa, segons les dades aportades, és l'illa que més programa, amb 54 actuacions durant tot l'any. La segona és Menorca, amb 41, i la tercera és Mallorca, amb 40 espectacles. Formentera acull en el segon semestre 24 actuacions, i sis espectacles d'aquesta pitiüsa sortiran a la resta d'illes.

En total, durant tot aquest any, s'hauran programat 159 actuacions, ha comentat Ruth Mateu. L'increment de sol·licituds per prendre part en el circuit TalentIB ha suposat també un augment del pressupost, que ha passat de 100.000 euros a 150.000.

Professionalitzar el sector

"Teníem esperança que aquest circuit transformaria el sector i crec que ho està fent", ha valorat Jaume Gomila, qui ha reiterat que es posaran tots els mitjans que tinguin a l'abast per fer costat a les arts escèniques i la música. Sobre aquesta qüestió, el director de l'IEB ha afegit que TalentIB ha ajudat "la professionalització" del sector, ja que una de les condicions per participar-hi és que les entitats han de tenir donats d'alta els treballadors, mesura imposada per posar fi a la precarietat laboral. "L'Administració hi posa recursos, però demana més professionalitat", ha afegit Cerdà.

stats