Memòria històrica
Cultura 16/07/2023

El Govern referma el compromís de retirar el monument franquista de Tortosa durant la commemoració de la Batalla de l'Ebre

L'acte ha comptat amb Salvador Farrés, supervivent de la Lleva del Biberó

ARA
2 min
Un dels moments de l'homenatge

BarcelonaEl pròxim 25 de juliol se celebraran 85 anys de la Batalla de l'Ebre. Aquest diumenge, per recordar una de les batalles més sagnants de la Guerra Civil, s'ha volgut retre homenatge a tots aquells soldats que van lluitar a les trinxeres de l'Ebre durant 115 dies. Al pas de barca d'Ascó, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha afirmat que el Govern segueix treballant per desmuntar el monument franquista de Tortosa malgrat els entrebancs judicials.

“85 anys després de l’horror de la batalla de l’Ebre, memòria, memòria i memòria”, ha remarcat el president català, Pere Aragonès. "Memòria per no oblidar, memòria perquè no volem restar en silenci i perquè no volem ser uns súbdits sotmesos; volem continuar sent una ciutadania plenament lliure", ha afegit.

La mitjanit del 25 de juliol del 1938, l'exèrcit republicà va atacar per sorpresa les línies defensives franquistes entre Amposta i Mequinensa. La reacció no es va fer esperar, i en poques hores hi arribaven unitats, bombarders i caces d'arreu de l'Estat. Començava la batalla més decisiva de la Guerra Civil Espanyola. Uns 30.000 homes hi van deixar la pell. Molts d'ells eren molt joves, tenien entre 17 i 18 anys i eren de la Lleva del Biberó.

“Aquells soldats –aquells jovenets– s’estaven quiets, amb paraules o amb engrunes de mots als llavis, amb aquells grans ulls d’infant abandonat. Només un d’ells –de dilatades pupil·les agitades i plenes de terror– cridava sense parar, com un tic, com una obsessió, com la paraula última que volgués passar pels seus llavis ressecs: 'Mare!... mare!... mare!...' Estava ferit al ventre”, escriu Lluís Ferran de Pol (Arenys de Mar, 1911-1995) al relat Un de tants, inclòs al volum homònim publicat per Club Editor.

Precisament, aquest diumenge s'ha llegit la carta d'un dels integrants de la Lleva del Biberó per part del seu net, l'escriptor i dramaturg aldovenc Valer Gisbert. L'actuació, que ha rememorat en primera persona un dels moments del soldat durant la batalla, ha anat acompanyada per la música de l'agrupació Camerata XXI.

No ha estat l'únic testimoni de la Lleva del Biberó que s'ha pogut escoltar; s'han llegit unes paraules escrites pel supervivent Miquel Morera, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi. A l'acte també hi ha estat present el manresà de 102 anys Salvador Farrés, supervivent de la Lleva del Biberó.

stats