Cultura 28/02/2021

El Govern instal·la a Palma nou pedres de la memòria per recordar les víctimes del franquisme

Vuit reten homenatge a dones i una, a un home

ARA BALEARS
2 min
La pedra d'Antònia Pasqual Flaquer.

PalmaEl Govern ha col·locat aquest matí a Palma nou pedres de la memòria per recordar víctimes del franquisme. Les primeres que s'han posat reben el nom d'Aurora Picornell i de les Roges del Molinar, afusellades el 5 de gener del 1937: Catalina Flaquer i les seves filles Antònia Pascual Flaquer i Maria Pascual Flaquer. Aquestes llambordes amb placa d'acer, a més de retre homenatge, també volen recordar el lloc on vivien abans de ser assassinades, explica l'Executiu en una nota.

La instal·lació de les pedres ha continuat al barri de la Soledat, a la plaça de Sant Francesc Xavier. Se n'hi han instal·lat dues més: les dedicades a Berlamina González i Pilar Sánchez. A aquestes sis dones víctimes del franquisme, s'hi suma l'homenatge a Juana Baño Morales, que també té una pedra de la memòria al carrer Salat de Calvià.

La darrera aturada ha estat per recordar la història d'Irene i Ernst Heinemann, un matrimoni jueu alemany, exiliat a Mallorca, perseguit per la Gestapo i la policia franquista. També tenen la seva pedra de la memòria al carrer Robert Graves del Terreno.

A l'acte hi ha assistit el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes. Ha aprofitat la seva intervenció per recordar la "necessitat de reivindicar el nom d'aquestes dones lliures i lluitadores", alhora que ha manifestat "preocupació, rebuig i absoluta condemna" ala actes de vandalisme que han patit darrerament algunes d'aquestes víctimes, com per exemple la pintada del bust d'Aurora Picornell.

Per part seva, el batle de Palma, José Hila, ha remarcat que des del Consistori continuaran fent feina per "recuperar i dignificar" la memòria històrica. "És un dels episodis més cruels i vergonyosos de la nostra història i treballarem perquè mai torni a passar", ha dit.

stats