Cultura 10/02/2022

Les fusions de l'Orquestra de Cambra de Mallorca per ampliar el públic de la música simfònica

El cantautor Biel Majoral i el conjunt de música d'arrel tradicional Marala, entre d'altres, compartiran escenari amb l'orquestra al Principal d'Inca

2 min
Pere Soberats; Biel Amer, director del teatre Principal d'Inca; Bernat Quetglas, director de l'Orquestra de Cambra de Mallorca; i Alice Webber, regidora de Cultura.

PalmaL’Orquestra de Cambra de Mallorca (OCM) inicia un nou cicle de música clàssica al teatre Principal d'Inca, en què destaquen les fusions que farà amb artistes de diferents estils musicals, com Biel Majoral i Marala. En total, s'han programat vuit concerts, que es faran entre el 10 de febrer i el 21 de maig. La música és una de les apostes més decidides des de l’obertura de l'espai, i aquest cicle respon als objectius marcats amb la intenció de satisfer els gustos dels melòmans i aficionats a la música clàssica. A més dels vuit concerts, es faran tres actuacions matinals per a escoles d’infants, una iniciativa impulsada des del Patronat de la Fundació del teatre Principal d'Inca per acostar la música i el teatre a les escoles.

Tot i ser un cicle de música clàssica que inclou peces de Beethoven, Vivaldi, D. Xostakòvitx, Mozart i J. Ros, no quedaran enrere les noves músiques ni els components visuals que intensifiquen l’experiència musical. Així, l'Orquestra de Cambra de Mallorca pujarà a l'escenari acompanyada pel trio Marala; Mercedes Darder i Christian Borrelli, cantants d’òpera; el cantautor Biel Majoral; Mario Marzo, pianista i actor, i la cantaora Esperanza Fernández.

Bernat Quetglas, director de l'Orquestra, explica que una de les principals missions d'aquest conjunt musical és "arribar a llocs on habitualment no arriba la música de concert". Per això s'ha triat Inca com a seu d'aquest cicle, amb la voluntat de "deslocalitzar l'oferta de Palma i arribar a altres localitats". Quetglas reivindica la música simfònica, però és conscient que fa falta "fer un esforç" per acostar-la al públic: "Les sales de concerts es van buidant perquè els melòmans van envellint. No hem d'esperar que sigui la gent que se'ns acosti. Tristament, el món globalitzat està molt al marge de la cultura més transformadora, la que no és entreteniment. En aquests moments, no només hem de fer les coses bé, sinó que hem d'aprendre a fer-les arribar a tothom".

El cicle, per tant, té tres eixos vertebradors: els concerts habituals, purament orquestrals; les actuacions amb fusions d'estils i músiques, com el concert de la banda sonora d'Star Wars, o les interpretacions amb Biel Majoral i Marala, i, per últim, els concerts escolars. "Aquest darrer punt és important per generar el públic del futur", apunta Quetglas.

El primer concert serà aquest dissabte, a les 20 hores, a la sala gran del Principal d'Inca, batejat amb el nom Beethoven: el destí tocant a la porta.

stats