Cultura 15/04/2022

Formentera Fotogràfica, en homenatge a Ramon Masats

El festival, que celebra el desè aniversari entre el 26 i el 29 de maig, reforça enguany el diàleg entre experts de la imatge i du a l’illa l’exposició ‘50 fotografies amb història’

4 min
Seminari de Madrid (1960) està considerada la foto més icònica de Ramon Masats. El MoMA la té als seus fons.

PalmaTé 91 anys i s’ha compromès a ser al Formentera Fotogràfica entre el 26 i el 29 de maig. El festival arriba a la desena edició i el programa de la celebració presenta un seguit de plats forts: el primer, retre homenatge a Ramon Masats, un dels grans renovadors de la fotografia documental, intuïció, bon ull i una manera singular d’aconseguir un equilibri entre la naturalitat i la poètica de la imatge capturada. 

Ramon Masats (Caldes de Montbui, 1931) mantindrà al cinema de Sant Francesc Xavier una conversa amb el també fotògraf i amic, Chema Conesa, en la qual repassaran les claus de la fotografia de qui va ser membre del grup AFAL i és Premi Nacional de Fotografia 2004, així com els moments més determinants de la seva trajectòria humana i professional. La projecció, mentrestant, d’una selecció de les obres més icòniques, de les quals Masats renega perquè confessa que sempre li demanen les mateixes, però també d’algunes de les menys conegudes, imatges del seu arxiu íntim i la bibliografia que ha generat en gairebé 70 anys de trajectòria, seran ocasions per conèixer de manera més propera un fotògraf considerat un mestre i que, tot i així, sempre ha admès el mestratge que ha exercit per a ell la fotografia de Cartier-Bresson en la captació de l’instant decisiu que tant bé se li ha donat a ell mateix. 

Jorge Fuembuena, al film Cerdita.

Diàlegs i contrapunts

Dirigit en les deu edicions consecutives pels seus impulsors, Francesc Fàbregas i Marina Feliu, amb el suport econòmic i organitzatiu del Consell de Formentera, el festival —que ja té obertes les inscripcions— s’ha mantingut en un format familiar i com a plataforma d’encontre i difusió d’un ventall ample de llenguatges fotogràfics, a través d’alguns dels grans noms de la fotografia que, fins a 103 en aquesta dècada, han impartit tallers, ponències i lliçons magistrals. 

Emilio Morenatti captà imatges singulars de la cendra a La Palma

Per a aquesta desena edició, aquestes característiques no canvien en essència. Són el segell d’una trobada ja consolidada. Ara bé, segons remarquen els directors del Formentera Fotogràfica, “per a aquesta desena convocatòria hem potenciat els diàlegs entre professionals de la imatge, no només com a manera de sumar experiències, sinó també perquè remarcar els contrapunts resulta enriquidor per a tots els participants”. Així, a més de la conversa entre Masats i Conesa, el festival asseurà en una mateixa taula tres grans experts del fotoperiodisme —un gènere sempre molt present al Formentera Fotogràfica—, com són Emilio Morenatti, premi Pulitzer 2021, i Santi Palacios, premi World Press Photo, moderats per Juan María Rodríguez, director de Full Frame

Molt proper al dels fotoperiodistes esmentats, tot i que en una altra línia de treball, és l’objectiu de les fotògrafes documentals Judith Prat i Anna Surinyach, les quals uniran a Formentera les seves experiències amb les imatges que denuncien la vulneració dels drets humans i/o els reivindiquen. Per a elles, és essencial que la professió contribueixi a “democratitzar les mirades per desestereotipar col·lectius”, títol de la ponència que faran conjuntament.  

Santi Palacios, a l'illa de Lesbos, l'any 2015.

El Formentera Fotogràfica 2022 situarà entre Passions i fronteres dos personatges coneguts per distintes facetes però que comparteixen l’interès per la imatge: l’escriptor, guionista i cineasta David Trueba dialogarà amb l’entrenador de futbol Ernesto Valverde, qui té una llarga i intensa trajectòria com a fotògraf de l’eufòria que es crea a espais col·lectius, frontera o camp de futbol. 

A més d’aquests diàlegs, en ponències o tallers, participaran al festival l’artista catalana Laia Abril, la fotògrafa de l’Àrtic siberià Evgenia Arbugaeva, el sempre singular i premiat fotògraf Jorge Fuembuena i, entre d’altres, Jean Marie del Moral, qui explica en fotografies el lloc de treball i la trajectòria d’artistes com ara Miquel Barceló, en qui centrarà la seva ponència.

Jean Marie del Moral retrata Miquel Barceló des de fa dècades.

50 fotografies amb història

Ramon Masats no només serà al Formentera Fotogràfica com a ponent, sinó que una de les seves imatges més conegudes, Seminari de Madrid, fa part de l’exposició 50 fotografies amb història, que s’inaugurarà als Pujols els dies del festival, com a celebració d’aquests deu anys de l’esdeveniment fotogràfic. Comissariada per José María Díaz-Maroto i Gonzalo Revidiego i organitzada per Acción Cultural Española, el Consell de Formentera i el festival, la mostra recorre vuit dècades de la fotografia a Espanya a través de 50 fotògrafs, des dels mestres de principi del segle XX fins a les propostes més actuals. L’exposició itinerant durà a la petita de les Pitiüses, entre d’altres, les obres de fins a disset Premis Nacionals de Fotografia, com ara Cristina García Rodero, Joan Fontcuberta, Alberto García-Alix, Chema Madoz, Toni Catany, Gervasio Sánchez, Isabel Muñoz o Castro Prieto, entre d’altres, i dos premis nacionals d’Arts Plàstiques: Francesc Català Roca i Agustí Centelles.u

stats