Actes vandàlics als museus

Florència protegirà la Galleria degli Uffizi amb vigilants armats les 24 hores

La decisió s'ha pres després que dos turistes atemptessin contra el patrimoni empastifant el corredor vasarià

3 min
Una imatge d'arxiu del corridor Vasariano

BarcelonaLa Galleria degli Uffizi, la pinacoteca més important i visitada de Florència, té obres de Botticelli, Giotto, Cimabue, Caravaggio, Miquel Àngel, Leonardo da Vinci i Rafael, entre molts altres. A les seves parets es mostren un miler de pintures dels segles XVII a XX i un gran nombre d'autoretrats. A partir d'ara tindrà també vigilants armats les 24 hores al dia tant dins com fora del museu. La decisió s'ha pres després que dos visitants alemanys empastifessin el famós carredor vasarià, el passatge elevat que uneix el Palazzo Vecchio amb el Palazzo Pitti. Construït el 1564 per l'arquitecte Giorgio Vasari, havia de servir perquè Francesc I de Medici anés de casa a la feina.

Els dos vàndals, seguidors de l'equip de futbol TSV 1860 Munic, van guixar el passatge amb el missatge "DKS 1860" i van ser acusats i identificats per la policia gràcies a les càmeres de vigilància. "Ben aviat publicarem un nou edicte que permetrà dotar tot el complex museístic, inclosa la zona del passadís, de vigilants armats les 24 hores", ha anunciat el ministre de Cultura, Gennaro Sangiuliano, del govern d'extrema dreta italià. És a dir, s'ampliarà la vigilància armada a l'exterior del museu, que estarà connectada directament amb la sala de control de videovigilància dels Uffizi i amb la policia.

"A partir del setembre estarà actiu un servei de vigilància armada que cobrirà totes les hores del dia i de la nit, per protegir els nostres monuments d'episodis vergonyosos d'aquest tipus", ha explicat Eike Schmidt, director de la Galleria degli Uffizi. "Malauradament, aquestes mesures són necessàries per dissuadir els vàndals i lluitar contra els abusos al nostre patrimoni cultural", ha afegit Schmidt.

Aquest dijous al matí ja s'estaven netejant i restaurant les zones afectades. Sangiuliano ha destacat que Itàlia està a "l'avantguarda" a l'hora de castigar els actes vandàlics. "Som pioners amb el decret ecovàndals [anomenat així pels activistes contra el canvi climàtic que fa uns mesos van emprendre diferents accions en museus europeus], que aviat es convertirà en llei i imposarà multes que hauran de cobrir totes les despeses de reparació del dany causat. En aquests moments està previst que reparar el corredor vasarià costi 10.000 euros", ha assegurat el ministre de Cultura. El corredor vasarià va estar tancat des del 2016 fins al 2022 per reformes. Feia, per tant, poc menys d'un any que estava obert després d'una inversió de 10 milions d'euros.

“L'embrutiment de les columnes del corredor vasarià a Florència és un altre acte vandàlic molt greu perquè afecta un dels llocs simbòlics del patrimoni nacional –diu Sangiuliano–. Els responsables han de ser identificats i sancionats immediatament. Han d'entendre que fins i tot una petita rascada serà castigada, a partir d'ara [...]. De seguida vam actuar impulsant una llei que pretén que els responsables d'aquestes actuacions paguin els enormes costos de les obres de restauració. La novetat és que la multa la posaran els prefectes. Seran sancions molt ràpides. Les penals, en canvi, queden reservades a l'avaluació autònoma del poder judicial. Mentrestant, el ministeri presenta una acció civil en diversos judicis contra els ecovàndals”.

L'acte vandàlic al museu florentí, sense relació amb cap reivindicació d'activistes climàtics, no és l'únic que ha patit Itàlia. Al juny, un turista va gravar el seu nom i el de la seva xicota amb un objecte punxant a les parets del Colosseu. Una altra visitant ho va gravar amb el mòbil i ho va penjar a les xarxes. La visitant va alertar-lo que ho estava gravant, però el turista es va limitar a somriure a càmera. Tot plegat va generar una àmplia condemna social.

stats