MERCAT DE MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 28/09/2018

Fira B! incorpora intercanvis amb les Canàries i Suècia

El Mercat professional de Música i Arts Escèniques s’obre a dos nous territoris establint col·laboracions amb artistes de les Illes

Magda Albis
3 min
Fira B! incorpora intercanvis amb les Canàries i Suècia

PalmaUn total de23 espectacles d’arts escèniques i 46 showcases de música; 459 propostes rebudes, de les Illes, l’estat espanyol i de caire internacional; més de 400 professionals acreditats de 26 nacionalitats diferents. Dijous començà la quarta edició de Fira B! i fins diumenge Palma viu un tràfec d’artistes, músics, productors, programadors i altres agents del sector de la cultura. La finalitat de la fira, que es presenta com un mercat professional de música i arts escèniques, és establir, consolidar i fer visibles aquests sectors de les Illes. Té un doble vessant: per una banda, el dedicat als professionals i que inclou xerrades, taules rodones i reunions amb mànagers, promotors i programadors; i per l’altra, funciona com a festival de música o d’arts escèniques de manera que el públic general pot gaudir durant quatre dies d’espectacles teatrals i de concerts en directe. “Respecte dels anys anteriors, la diferència és que la fira s’obre una mica més a propostes de fora. Fira B! mostrarà un 70% de programació de les Illes Balears i un 30 % de fora. Aquest pas s’ha fet per fomentar l’intercanvi artístic i cultural i per oferir al públic una major varietat”, comenta Xavier Barceló, tècnic de l’àrea de música de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Precisament, la fira està organitzada per aquest institut dependent de la Conselleria de Cultura i rep la col·laboració de les institucions locals i insulars amb altres de fora, com la Generalitat Valenciana i el govern de les Canàries.

Música

46 actuacions musicals

a cinc escenaris diferents

Pop rock, clàssica, electrònica, jazz, folk i cançó d’autor estaran representats per les bandes, que mostraran la seva feina tant a professionals com a públic general. Des de l’IEB destaquen la qualitat de les bandes i solistes que enguany hi participen. “N’hi ha força que toquen regularment a l’estranger i d’altres que, tot i no tenir aquesta experiència internacional, presenten una qualitat que els augura molts d’èxits. Confiam que precisament la fira pugui servir-los de trampolí, ja que hi ha convocats programadors de fires i festivals de molt de nivell, de quatre continents”.

Els encarregats del concert inaugural d’enguany foren el pianista menorquí Marco Mezquida amb el guitarrista guanyador d’un premi Goya Chicuelo. La jornada d’ahir, divendres, destacà pels directes de l’escenari situat al carrer Portella, pel qual passaren grups com Papa Topo, Da Souza i Saïm. Per avui, dissabte, el programa ofereix actuacions al pati del Museu de Mallorca, on es podran sentir Marcel Cranc, el folk de Vaquer i el pop de la cantant sueca Annelie, entre d’altres. El Xesc Forteza acollirà la mescla experimental de la compositora i pianista Clara Peya. A Portella s’hi donaran cita les bandes Together, Ombra i The Indian Summer, entre d’altres. La jornada de diumenge es durà a terme durant el matí al Conservatori, on destaca l’actuació de la violinista eivissenca Lina Tur.

Arts escèniques

Un total de23 espectacles a deu ubicacions

Companyies de les Illes Balears, de Catalunya, del País Valencià i una de les Canàries omplen durant els quatre dies de Fira B! teatres i espais públics de Ciutat.

Teatre, dansa, noves dramatúrgies, circ i teatre de text són les diferents modalitats que es duran a terme durant la fira. Com a mostra del que es podrà veure avui, la sala Gran del teatre Principal acollirà Las Muchísimas, de la companyia de Maria Antònia Oliver, i al Casal Solleric els germans Clara i Diego Ingold representaran Pariéntesis, entre d’altres. Diumenge els protagonistes seran Circ Bover amb l’espectacle Sentinel, la companyia de dansa eivissenca Raquel Klein; des de Formentera el duo format per Jaime Hidalgo i Nieves Portas duran el recital coreogràfic Evocación al Conservatori, i com a clausura de la fira, es durà a terme Aüc de la companyia catalana Les Impuxibles.

Professionals

Conferències i trobades adreçades als agents culturals

L’esperit fonamental de la fira és ser un espai de trobada entre professionals. A més de les representacions i els concerts, es duran a terme conferències i trobades adreçades als agents culturals del sector de la música i les arts escèniques. L’extens programa el formen presentadcions a càrrec de responsables de festivals i de cicles culturals, taules rodones i conferències per orientar o donar eines als artistes. Màrqueting digital, gestió dels drets dels músics, l’estatut de l’artista i recerca de finançament han estat algunes de les temàtiques que s’han abordat els passats dos dies. Per avui, dissabte, hi ha programades una xerrada sobre la internacionalització i la circulació d’artistes i una altra sobre la rumba catalana.

La finalitat d’aquestes jornades és fomentar la promoció exterior dels artistes de les Illes, establir noves connexions entre els diferents col·lectius i provocar col·laboracions que vagin més enllà dels quatre dies que dura la trobada.

stats