Arts escèniques
Cultura 14/03/2023

La figura de Joan March copa el Principal de Palma amb dues obres de teatre

Comparteix protagonisme amb Joan Mascaró a 'Reis del món', peça que es complementarà amb 'La Fundació', de la companyia La Impaciència

4 min
Els equips artístics que 'Reis del món' i 'La Fundació'.

PalmaLa figura de Joan March, conegut com 'el banquer de Franco', és la protagonista de dues obres de teatre que es podran veure aquest cap de setmana al Principal de Palma; dos textos que ofereixen una visió complementària sobre un dels personatges més potents i polèmics de la Mallorca i l'Europa del segle XX. Les obres són Reis del món, un muntatge teatral basat en la novel·la homònima de Sebastià Alzamora, i La Fundació, un text de Salvador Oliva, produït per la companyia de teatre La Impaciència. "Joan March és una figura que es pot abordar des de diferents perspectives, i al Principal de Palma n'oferim dues", va explicar el director de l'espai palmesà, Josep Ramon Cerdà.

El director del teatre Principal, Josep R. Cerdà, ha explicat l'origen d'aquesta doble programació contant que, "quan va arribar proposta de La Fundació, ja existia el projecte de Reis del món. Però en comptes de veure com una nosa el fet de tenir dues obres que parlen del mateix, vàrem pensar tot el contrari. Si als creadors teatrals els interessa la figura de Joan March això és perquè té una rellevància pública important. I un teatre públic té l'obligació d'acollir aquests tipus de debats, que són tant culturals com polítics".

Carme Conesa i Blai Llopis, intèrprets de 'Reis del món'.
Toni Gomila, Jordi Figueras i Blai Llopis interpretant Joan March, Emili Tremulles i Joan Mascaró, respectivament.

'Reis del món'

Reis del món és una producció pròpia del teatre Principal dirigida per José Martret. Compta amb els intèrprets Toni Gomila, Blai Llopis, Jordi Figueras i Carme Conesa. A més, l'espai sonor el firma Jaume Manresa; l'escenografia, Rafel Lladó, i el vestuari, Maria Miró.

Durant la presentació del muntatge Reis del món, José Martret ha destacat el doble repte que suposa traslladar les 600 pàgines del llibre de Sebastià Alzamora, així com trobar el lloc en què situar els personatges: "Pensant que March és un home de guerra, de tot el que es va destruir amb els seus negocis... A mi em venia al cap un escenari de guerra, de destrucció", explicà Martret. Per això, el context en què s'han situat els personatges és la guerra d'Ucraïna.

La de Reis del món és la història ficcionada de l’amistat real entre Joan March, home de negocis –com a mínim– qüestionables, i Joan Mascaró, humanista, orientalista, pacifista, traductor, per una banda; la segona part del llibre se centra en la vida de Mascaró, que va ser principal traductor i divulgador del pensament místic hindú a la cultura occidental, referent (entre d'altres) dels Beatles, que li dedicaren la cançó The Inner Light. Fins a 20 anys de la seva vida els dedicà a traduir un poema hindú: Bhagavad Gita.

Reis del món s'estrenarà dijous, 16 de març, a les 20 hores i se'n representaran tres funcions més: divendres 17 i dissabte 18 a les 20 hores, i diumenge 19 a les 18 hores.

La Fundació

Per part seva, La Fundació és una obra centrada en la figura de Joan March i tot l'imperi financer i empresarial creat al voltant del personatge. El muntatge teatral està dirigit per Luis Venegas, que, segons Salvador Oliva, els ha guiat en el procés de fer una obra "de teatre abstracte i conceptual sense semblar pedants". Els intèrprets de La Fundació són Carme Serna, Rodo Gener, Xavi Núñez i el mateix autor, Salvador Oliva, que es va basar en els estudis de l'historiador Miquel Cruz per fer-ne la dramatúrgia.

La Fundació narra com la Fundació March contracta un historiador, de clara ideologia esquerrana, per escriure la seva història. "A partir d'aquí comença el joc on es barregen l'ètica, la veritat i les pors", ha explicat Salvador Oliva. "Joan March no és un personatge que només es pot veure des de dos punts de vista, sinó molts més. Veure les dues obres serà interessantíssim", ha apuntat Rodo Gener.

Xavi Núñez, per la seva banda, ha recalcat quines són les preguntes que li evoca l'obra de La Impaciència. "En famílies de dretes i pensament conservador, ha passat que els fills han crescut amb pensaments més d'esquerres i humanistes... Ens demanam com han arribat a aquest pensament, per què es poden permetre ser humanistes i d'esquerres. Amb La Fundació, el meu personatge arriba a la disjuntiva de fer feina per una gran empresa com la Fundació March, i ho fa amb alegria perquè sent que els seus mèrits són valorats. Quin preu hem hagut de pagar per això?", és la pregunta que Núñez llança.

Es podrà veure dijous, 16 març, a les 19 hores; dissabte, 18 març, a les 18 hores, i diumenge, a les 20 hores, a la sala Petita del Principal.

A la presentació dels dos espectacles, Bel Busquets, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, ha destacat la gran acollida que han tingut els dos títols entre el públic mallorquí i també la solidesa i la qualitat d'aquestes dues propostes teatrals.

stats