Cultura 22/06/2021

El Festival de Pollença celebra 60 edicions en un aniversari d'aniversaris

Enguany els concerts se celebraran entre el 16 de juliol i el 28 d'agost

3 min
La pianista Yuja Wang actuarà a L’Auditori amb la Chamber Orchestra of Europe.

PalmaDes de l'any 1962 el Festival de Pollença s'ha celebrat ininterrompudament. Són 60 anys de programacions, música i cultura per al municipi i, per extensió, per a tot Mallorca i els seus visitants. Per celebrar la fita l'organització ha decidit fer "l'aniversari dels aniversaris", tal com ha explicat Pere Bonet, director artístic, aquest dimarts a la presentació del festival a Pollença. Així, s'ha dissenyat una programació que inclou un homenatge als 300 anys dels concerts de Brandenburg de J. S. Bach; un concert en commemoració al centenari de la mort de Camile Saint-Saëns i, finalment, una actuació en el marc del 180è aniversari del naixement de Txaikovski –commemoració que es feia l'any passat, però que el festival recupera enguany.

Els nou concerts que formen part de la programació es faran entre el 16 de juliol i el 28 d'agost, i comptaran amb intèrprets "de primer nivell mundial", tal com ha mencionat el director artístic del festival. El primer concert, de dia 16 de juliol, és una actuació "excepcional", ha dit el batle de Pollença, Tomeu Cifre: "Sempre ens ha agradat incloure concerts diferents en la programació del festival. Per això, en aquesta data tindrem jazz amb la cantant Cécile McLorin, que té tres premis Grammy, i el pianista Sullivan Fortner".

La programació

L'actuació que dona inici als concerts del mes d'agost (dia 5) la protagonitzarà la pianista Yuja Wang, "una de les més rellevants del moment a escala mundial", ha destacat Bonet. L'acompanyarà Andreas Ottensamer al clarinet. Junts oferiran un programa únic i exclusiu a Pollença amb peces de Brahms, Mendelsson i Horovitz.

Dissabte 7 d'agost l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears desenvoluparà un programa en homenatge a Txaikovski i Saint-Saëns; a la segona part interpretarà Brahms. Ho farà sota la batuta del director Joshua Weilerstein i hi haurà com a gran convidat Edgar Moreau, al violoncel.

El 12 d'agost, dijous, serà el torn del concert familiar de la programació, "una aposta per acostar la música als més joves i fer una activitat en família", ha explicat el batle. Es tracta del concert Els colors del metall, una producció de l'Auditori de Barcelona que serà gratuïta.

L'Academy of Ancient Music, amb seu a Cambridge, serà la protagonista de la batiada com a "nit britànica", en paraules de Bonet. Els músics interpretaran peces d'un dels grans del barroc, que també era britànic: Handel. Richard Egarr, especialista en barroc, s'encarregarà de la direcció. Això serà dissabte 14 d'agost.

Dia 18 d'agost irromprà a l'escenari "un dels tenors amb més renom", ha apuntat Bonet: Piotr Beczala. Juntament amb el pianista Camillo Radicke, s'encarregarà de fer que la nit sigui italiana: Leoncavallo, Tosti, Puccini... per dir només alguns dels autors de les peces que s'hi interpretaran.

L'Orquestra ADDA Simfònica, dirigida per Josep Vicent i amb Pablo Sáinz-Villegas a la guitarra, interpretarà Prokófiev, Joaquín Rodrigo, i Txaikovski. Serà dia 21 d'agost.

El concert més "nostrat" de la programació del Festival de Pollença serà el de dia 25 d'agost, que comptarà amb la coral de l'Escolania de Lluc, Andreu Riera al piano, Rafel Riera a l'orgue, Ricard Terradas a la direcció i un quartet de corda de l'Escolania. Entre la selecció de peces hi ha nombrosos compositors europeus reconeguts, però també el pollencí Miquel Capllonch i el tarragoní Pau Casals. Aquest concert serà solidari, i la recaptació de la taquilla es donarà a Càritas.

Clourà el festival la "nit germànica", amb l'Akademie Für Alte Musik Berlin, que interpretarà els sis concerts de Brandenburg de Bach en el marc del 300 aniversari d'aquestes actuacions. La cita serà dia 28 d'agost.

Un reclam cultural per "promoure" Mallorca

A més del batle del municipi i el director artístic del festival, en la presentació d'aquesta programació hi han assistit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, Biel Bauçà de Colonya Caixa i Maria del Mar Suau, de l'hotel Son Brull. Bauçà i Suau han confessat que és un "honor" col·laborar amb aquest festival, que no és només una aproximació a la música, sinó també un "reclam" cultural del municipi.

Cladera ha dit que la qualitat del festival és "excel·lent", així com la projecció exterior i internacional és "extraordinària". També ha assenyalat que aquesta programació és clau per "promocionar Mallorca", motiu pel qual hi col·laboren des del Consell a través de la Fundació Mallorca Turisme; hi han abonat 50.000 euros. A més, ha explicat que considera positiu que "la cultura tingui un paper tan destacat a l'hora de promoure l'illa".

stats