Cultura 22/10/2019

Menorca reivindica els drets humans a través del cinema i la fotografia documental

El Menorca Doc Fest organitza la primera edició del 31 d'octubre al 3 de novembre

E. Navarro
2 min
Imatge de la presentació del festival

PalmaEl cinema documental i el fotoperiodisme seran els protagonistes del Menorca Doc Fest, una mostra impulsada per l’associació Es Far Cultural que tindrà lloc del 31 d’octubre al 3 de novembre. Així, es Mercadal es vestirà d’obres cinematogràfiques i reportatges de fotografia documental de l'Estat i internacionals que posin el focus en qüestions de “consciència social, política, mediambiental, recerca periodística o històrica, o mostrin alguna forma d’activisme a favor dels drets humans i la diversitat de cultures”, explica l’associació a la pàgina web.

L’objectiu que cerca l’entitat amb aquest festival és “mostrar aspectes que preocupen la societat i que no es difonen prou a les sales de cinema, mitjans de comunicació o canals de distribució audiovisuals habituals, a més de potenciar la producció audiovisual catalana”, apunten. Els espais que acolliran el festival seran Ca n’Àngel, la Sala Multifuncional, el Centre de Convencions, la biblioteca, l'Espai Biel Mercadal i la plaça de Pare Camps.

Programa d'exposicions

L’ARA Balears participa en aquesta primera edició amb una mostra de fotografies d’Isaac Buj que es varen publicar al mitjà durant la cobertura de la torrentada, que va deixar 13 víctimes mortals al Llevant de Mallorca l’any 2018, un episodi que va commocionar les Balears i va engegar una gran onada de solidaritat.

També s'hi podrà veure, entre d’altres, una mostra del fotògraf menorquí David Arquimbau; Carmen Sayago hi serà present amb ‘Birs of pollution’, un projecte en què està immersa des del 2016 relacionat amb la contaminació i el canvi climàtic; Cristian P. Coll i Alexandre Franquesa, amb ‘Camins, el viatge de les persones refugiades’, i Médicos del Mundo, amb una retrospectiva de 20 anys del premi Luis Valtueña, un guardó anual de fotografia documental, de referència estatal.

A més a més, l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca-CIM hi presentarà una exposició dedicada a Antoni Roca Vàrez, pioner de la fotografia amateur a Mallorca; i l’Esplai del Mercadal hi participarà amb ‘Casats’, fotografies de casaments al Mercadal.

Concurs de curt documental

El festival ha organitzat un concurs de curt documental i entregarà les següents distincions: premi MDF 2019 a millor curt documental, dues mencions d'honor MDF 2019 i millor curtmetratge documental MDF 2019 OFF, seleccionats per exhibició però fora de concurs. El lliurament dels guardons es durà a terme el diumenge 3 de novembre en la sessió de cloenda, que tindrà lloc a la Sala Multifuncional del Mercadal a les 21.30 hores.

Entre els documentals hi ha ‘La ciutat dels morts’, de Miguel Eek, que s’endinsa en les històries de les persones que conviuen dia a dia amb la mort, un film que mostra la mort des de la mirada dels vius. El lloc és el cementeri i el tanatori de Palma, i els protagonistes, els treballadors i les seves relacions. A més a més, s'hi podran veure dues projeccions especials del programa 'Sense Ficció' de TV3: ‘El Viatge de l’Unai’ i ‘Mai més víctima’.

A banda del món de la imatge, el Menorca Doc Fest ha programat un concert de SwingBabys el 3 de novembre a la plaça Pere Camps. Es tracta d’un grup que proposa un viatge per la música popular a través de les terres mediterrànies amb cançons de fusió amb jazz, bossa, funk, flamenc i música experimental. A més, hi ha previstes diverses conferències i 'workshops'.

stats