Cultura 28/11/2019

L'obra 'Federico García' del mallorquí Pep Tosar, al Festival Don Quijote de París

El director i actor explora la vida del poeta en un muntatge escènic en què conviuen poesia, testimonis, música i la projecció d'un documental

Elena Navarro
1 min
Imatge d'un moment de 'Federico García'

PalmaEl Federico García de Pep Tosar es representarà aquest dijous a París, en el marc del Festival Don Quijote. L'espectacle explora la figura de Federico García Lorca amb un muntatge teatral en què conviuen la poesia, els testimonis, la projecció d'un documental i el cant i ball flamenc. Omplen l'escenari un actor (Tosar), una 'cantaora' (Mariola Membrives), un 'bailaor' (José Maldonado), un guitarrista (Rycardo Moreno), i un percussionista (David Domínguez). Tot i aquesta composició flamenca, no només hi ha flamenc. "Quan, per exemple, García Lorca va a Nova York, sona un estàndard de jazz", explica Tosar.

Federico García ja fa quatre anys que gira, amb l'objectiu d'ensenyar la naturalesa del món interior del poeta a través d'un muntatge escènic amb diversitat de llenguatges. L'actor i director no es vol apropar tant al geni com a l'home, l'ésser humà. I és per això que en la projecció audiovisual s'hi inclouen entrevistes que exploren la vessant personal, familiar i social de Lorca.

Lorca no és el primer creador en què Tosar s'endinsa artísticament. Abans ja ho va fer, entre d'altres, en La casa en obres, creada a partir de la vida i obra de Blai Bonet, o en Tots aquests dois, a partir de la vida de Guillem d'Efak. Aquests tipus de muntatges permeten a Tosar "entendre millor personatges que admir, que conec i m'han marcat des de molt jove", assenyala.

stats