ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 13/09/2012

Neix la Factoria Cultural Coma Cros de Salt, nova seu d'El Canal

Salvador Sunyer ha presentat el nou espai per a les arts escèniques que es vol convertir el referent de la producció escènica del sud d'Europa

Ara / Acn
2 min
Salvador Sunyer mostrant una de les sales d'El Canal

SaltEl Centre d'Arts Escèniques de Salt i Girona ja té seu física. El Canal estrena un espai pràctic i versàtil, adaptat a les necessitats de la creació escènica i a la situació econòmica del món de la cultura, a la Factoria Cultural Coma Cros de Salt. L'edifici ha costat 2,7 milions d'euros i compta amb una immensa sala polivalent on es poden fer tant espectacles a peu dret, com situar l'escenari en diversos punts gràcies a grades desmuntables. L'aforament és de 286 persones. "Ara és només una caixa que cal omplir", ha destacat Salvador Sunyer, l'actual director d'El Canal.

Precisament un dels primers passos del nou centre serà saber qui el dirigirà a partir del gener, ja que el contracte de Sunyer s'acaba aquest desembre. Un altre propòsit de futur d'El Canal és estrènyer la col·laboració amb l'altre costat de la frontera, sobretot amb Perpinyà. I el repte principal serà que no només produeixi espectacles o sigui una fàbrica de creació a la tardor -coincidint amb el festival Temporada Alta- sinó que arribi a ser un referent del sud d'Europa tot l'any.

El Canal funciona des de l'any 2007 sense tenir una seu pròpia. "Vam començar al revés", ha recordat Salvador Sunyer. Durant aquests anys, han produït o coproduït 54 espectacles que s'han exhibit a nivell nacional i internacional. En total, 326.416 espectadors han pogut veure alguna de les propostes i El Canal ha portat les seves produccions a 12 països diferents. Aquesta fàbrica de creació d'espectacles escènics té finalment casa, la Factoria Cultural Coma Cros de Salt (Gironès). L'antiga fàbrica tèxtil és ara un motor cultural i "la casa" de dramaturgs, directors, actors, coreògrafs i ballarins.

Mentrestant, encara queda molta feina. Sunyer ha explicat que encara hi ha una segona fase pendent que inclou adequar una sala d'assaig actualment en ruïnes i fer un bar-restaurant. Però el primer en passar a treballar a El Canal serà Àlex Rigola, encarregat de donar el tret de sortida a Temporada Alta amb el seu 'Macbeth'. 'Pàjaru' de Pere Hosta i Isaki Lacuesta, 'Pàtria' de Jordi Casanovas o la producció d'El Canal 'Concerts per a nadons' són algunes de les properes produccions o coproduccions d'El Canal d'aquesta tardor.

stats