Cultura 01/06/2021

Estrelles internacionals per al Festival de Jazz de Barcelona

Dianne Reeves, Bobby McFerrin, Maria Schneider i Chucho Valdés actuaran a la pròxima edició

3 min
La cantant Dianne Reeves.

BarcelonaTot just representen el 25% del cartell, però els primers artistes confirmats ja són una bona mostra de la voluntat dels organitzadors: aconseguir que el 53è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona, que se celebrarà la tardor del 2021 i l'hivern del 2022, s'assembli molt al de l'any 2019. Per tant, amb un bon grapat de noms internacionals i esperant que la vacunació permeti aforaments del 100%. El director del festival, Joan Anton Cararach, ha presentat aquest dimarts una part de la programació, que inclou referents del jazz vocal nord-americà com Dianne Reeves i Bobby McFerrin; el retorn del padrí del festival, el cubà Chucho Valdés, i una nova visita de Maria Schneider al capdavant de la seva orquestra, aquesta vegada per començar a Barcelona la gira europea del disc Data lords. "Cada vegada que Maria Schneider fa un disc, guanya premis Grammy", recorda Cararach. McFerrin i Valdés actuaran al Palau de la Música l'11 i el 23 de novembre, respectivament, i a la sala Barts ho faran Reeves (26 de novembre) i Schneider (28 de gener). "Tornem amb força i amb noms internacionals molt potents i grans artistes que fa temps que no ens visitaven", ha dit Tito Ramoneda, un dels directors de The Project, la promotora que organitza el festival.

Un dels primers concerts de la 53a edició serà el de Maria del Mar Bonet al Palau de la Música el 20 d'octubre, que té un atractiu afegit perquè l'artista mallorquina hi actuarà amb la Big Band de Begues. Es tracta d'un projecte jazzístic, amb arranjaments de Toni Cuenca, que es va estrenar al Teatre El Goula de Begues (Baix Llobregat), dins del festival Barnasants, el febrer del 2020. El repertori del concert de Maria del Mar inclou peces com Jim, la joia adaptada per Quico Pi de la Serra amb què va homenatjar Billie Holiday, altres dels discos que va fer amb Manel Camp, Ben a prop (1989) i Blaus de l’ànima (2011), i també una impressionant versió de la cançó de Barbara L’àguila negra.

La programació del festival s'escamparà per vuit espais de Barcelona i Sant Cugat del Vallès, com ara el Conservatori del Liceu, per on passaran Kenny Garrett, Ambrose Akinmusire i Christian Sands, entre d'altres, i on es faran un homenatge a Charlie Parker i diverses classes magistrals. El Teatre-Auditori de Sant Cugat serà l'escenari del concert de la cantant Cécile McLorin Salvant, i L'Auditori de Barcelona acollirà el 19 i el 20 de novembre l'estrena deTres amores oscuros, una obra d’Enric Palomar per a dos cantaores, dos pianos i orquestra que serà interpretada per María José Llergo i Pere Martínez, Marco Mezquida i Carles Marigó i l’OBC dirigida per Josep Caballé.

Joan Chamorro, retrat d'artista

Joan Chamorro serà objecte i subjecte del retrat d'artista del festival. El contrabaixista participarà en cinc concerts diferents, inclòs el que es farà el 10 de novembre al Palau de la Música per celebrar el quinzè aniversari de la Sant Andreu Jazz Band. Segons explica Cararach, el propòsit és que per l'escenari passin tots els músics que han format part de la banda fundada per Chamorro. Un d'aquests cinc concerts tindrà com a protagonista Andrea Motis. Dins del festival també hi haurà la programació del De Cajón!, el cicle dedicat al flamenc i que de moment compta amb Dorantes, Estrella Morente, Tomatito i Chano Domínguez i Diego Amador.

L'anunci d'una part de la programació de la 53a edició s'ha fet quan encara no ha acabat de 52a. "Encara falten dos concerts al Palau de la Música", diu Cararach, que recorda que Brad Mehldau actua el 9 de juny i Wynton Marsalis amb la Jazz at Lincoln Center Orchestra el 12 de juliol. El de Mehldau és un concert que va haver de reprogramar-se a causa de les restriccions de mobilitat de l'hivern, i el de Marsalis tanca un cercle especial perquè el trompetista de Nova Orleans i la big band que lidera van actuar al Festival de Jazz de Barcelona el 28 de febrer del 2020, dues setmanes abans de la declaració d'estat d'alarma. "El gener d'aquest any vam rebre una trucada del Lincoln Center. Volien tocar a Barcelona al juliol, i asseguraven que a l'estiu ja estarien tots vacunats. Ho tenien claríssim al gener, i així ha sigut", diu Cararach.

stats