Teatre
Cultura 24/08/2022

L'església texana que va fer una versió cristiana del musical 'Hamilton' pagarà una "compensació'"

The Door Church admet que no en tenia els drets i la productora donarà els diners a entitats en pro dels drets LGTBIQ+

2 min
El muntatge original del musical ‘Hamilton’ arriba a Disney+

BarcelonaUna església de McAllen, Texas, va representar a principis d'agost una versió de l'exitós musical Hamilton. Però resulta que no només no en tenien els drets d'autor, sinó que a més el van transformar per fer-ne una nova "versió cristiana", amb nous temes inserits, referències a Déu i amb un sermó de presentació que s'ha titllat d'homòfob perquè considerava l'homosexualitat "un problema" com "l'alcohol o les drogues". Per les xarxes van aparèixer alguns fragments de l'enregistrament i es va aixecar la polèmica.

Tal com recull l'agència Efe, els productors de Broadway van començar a analitzar el cas d'aquesta "producció il·legal i no autoritzada" per protegir un dels musicals més excepcionals dels últims temps, una obra de Lin-Manuel Miranda que va revolucionar l'escena teatral per la representació de la diversitat racial en la fundació dels Estats Units i, a més, a ritme de hip-hop.

Finalment, ha transcendit l'acord a què han arribat. L'església The Door Church ha demanat disculpes en un comunicat a Instagram, on reconeix que no tenia els drets per produir, representar ni alterar cap part de l'obra; s'ha compromès a esborrar qualsevol enregistrament, fotografia o rastre de la producció, i s'ha avingut a pagar una quantitat indeterminada a la productora. Al seu torn, la productora ha anunciat que donarà aquesta compensació a entitats a favor dels drets LGTBIQ+ del sud de Texas.

La llei de la propietat intel·lectual és una llei federal que els advocats de les productores teatrals i audiovisuals americanes rastregen de forma metòdica. Hamilton no cedeix els seus drets per a cap representació amateur i no oficial. Només va permetre una gravació del musical que es pot veure a Disney +. L'espectacle es va estrenar el 2015, el 2016 va rebre el premi Pulitzer i encara està en cartell a Nova York, però també es pot veure de gira als Estats Units, a Londres, Austràlia i Alemanya.

stats