Llibres
Cultura 05/09/2023

Les editorials balears enceten el curs a la Setmana del Llibre en Català de Barcelona

La nova edició d'aquest esdeveniment, que se celebra des de l'any 1983, inclourà diferents editorials balears, que han organitzat algunes de les més de 300 activitats programades enguany

3 min
Ambient de la Setmana del Llibre en català al Moll de la Fusta.

PalmaDivendres que ve, dia 8 de setembre, s’inaugurarà una nova edició de la Setmana del Llibre en Català de Barcelona, que arriba enguany a la quaranta-unena edició i que tindrà, un any més, presència d’editorials balears, tant algunes que ja en són participants habituals, com Lleonard Muntaner, com d’altres que enguany hi debuten. És el cas d’Espelma Edicions, editorial mallorquina especialitzada en contes infantils il·lustrats. “El producte illenc sempre té bona acollida a Catalunya”, explica Tomeu Simó, responsable de l’editorial, “i participar en la Setmana és una molt bona oportunitat perquè és la primera fira important que es fa per setembre i sol ser un èxit de vendes. Esperem que enguany també sigui així”. Entre els títols que hi duran s’hi troben novetats com Ovni, conte que presentaran a la Setmana diumenge dia 17, i Un dia de pesca, obra amb què han arribat ja als 5.000 exemplars venuts. “N’acaba de sortir la quarta edició i la veritat és que és una de les grans apostes; esperam que funcioni molt bé a la Setmana. Al Museu de Pesca de Palamós, per exemple, és un conte que es ven moltíssim”. 

Una de les activitats organitzades per Documenta Balear inclou la participació dels glosadors Mateu Mates 'Xurí' i Macià Ferrer 'Noto'.

La participació de l’editorial Espelma Edicions serà possible enguany gràcies al procés de selecció convocat per l’Institut d’Estudis Baleàrics per ampliar la presència balear a aquest esdeveniment, una convocatòria de la qual també sortiren escollits altres editorials, com Edicions Aïllades i Documenta Balear. El seu responsable, Antoni Guiscafrè, considera imprescindible ser-hi present “ja que és la mostra més àmplia de les lletres catalanes, on podem mostrar totes les nostres novetats editorials”. Entre les del segell Documenta Balear, s’hi troba el recull de contes de Joan Roca Maleïda pandèmia i el poemari El temps se me’n va de Raimond Aguiló. A més, entre les activitats previstes per part de l’editorial en el marc de la Setmana, s’hi troba la presentació de Festes, tradicions i costums a Mallorca, obra de Miquel Riutort i Felip Munar, que anirà acompanyada d’un combat de gloses de Mateu Xurí i Macià Noto

Entre les novetats que arribaran a la Setmana del Llibre en Català per part de la Nova Editorial Moll, s’hi troba la nova novel·la de Víctor Gayà, Cabres, un thriller ambientat a la serra de Tramuntana, i 1939. El gran exili menorquí, un llibre en què Josep Portella Coll, després de quinze anys d’investigacions, desgrana no només un moment històric, sinó sobretot les seves repercussions personals i col·lectives a partir de la fugida d’un miler de menorquins a partir de la matinada de dia 9 de febrer de 1939. 

Pel que fa a Adia Edicions, a més de la presentació, dia 15 de setembre, de Rastre de Plata, poemari de Carme Castells que es presenta aquest dijous a Mallorca, durant la quaranta-unena edició de la Setmana l’editorial mallorquina participarà en un recital de poesia d’amor i desordres presentat per Esteve Plantada, que tindrà lloc dia 10 de setembre. A més de Pau Vadell i Vallbona, editor i autor de Cremen desordres, hi participaran el mallorquí Andreu Gomila amb el poemari Joia i Maria Isern amb l’obra Rusc

Cartell amb les activitats organitzades per part de l'editorial Lleonard Muntaner per a la nova edició de la Setmana del Llibre en Català.

Una altra de les editorials illenques que torna enguany a la Setmana del Llibre en Català és Lleonard Muntaner. Entre les novetats que hi presentaran hi ha Aquest serà el principi, considerada la novel·la més important d’Anna Murià i que surt per primera vegada de manera íntegra: a la primera versió, publicada als anys 80, hi mancaven un centenar de pàgines que han estat incloses en aquesta nova edició, a cura de D. Sam Abrams. Una altra de les propostes que aquesta editorial presentarà a la Setmana és Un jardí de delícies terrenals, novel·la de Joyce Carol Oates traduïda per Núria Busquet Molist, que a través d’una protagonista inoblidable, Clara Walpole, recorre les pors, les aspiracions, els entrebancs i les expectatives que acompanyen el pas de la infantesa a la vida adulta en entorns que, ho siguin o no, semblen hostils a aquells que els habiten. Aquest primer volum del quartet Wonderland de l’autora nord-americana serà un dels milers de llibres que ompliran els més de dos-cents expositors que a partir de divendres ocuparan el Moll de la Fusta de Barcelona. Molts d’ells, un any més, amb segell balear. 

stats