MÚSICA
Cultura 31/01/2018

La directora d'orquestra Alondra de la Parra: "Continua havent-hi resistència als rols de lideratge de les dones"

La músic dirigirà l'Orquestra Simfònica de les Balears aquest dijous, 1 de febrer, a les 20 hores a l'Auditòrium de Palma

Margalida Mateu
2 min
La directora d'orquestra Alondra de la Parra aquest dimecres a Palma.

PalmaLa directora d'orquestra mexicana Alondra de la Parra és a Palma per dirigir l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears. De la Parra s'ha fet un lloc en el panorama internacional de la direcció d'orquestra amb esforç i perseverança; i mentrestant ha criat un infant i ara està embarassada de 7 mesos d'un altre.

"He dirigit més de 100 orquestres i en 24 països diferents", recalca la directora en una entrevista a Palma. Just va arribar ahir i ja ha fet tres assajos de tres hores cada un amb l'orquestra. L'actuació amb la Simfònica és aquest dijous a l'Auditòrium de Palma, en la qual interpretaran un repertori format per diferents compositors: des de Bernstein –amb la peça 'West Side Story', coincidint amb el centenari de l'autor–, passant pel mexicà Arturo Márquez –amb l'obra 'Danzón'–, el concert per a clarinet núm. 2 d'O. Navarro i 'Ma mère l'oye' de Ravel.

La directora mexicana és la primera vegada que dirigeix a Espanya, primer amb l'orquestra de Bilbao fa just deu dies i demà a les Balears; malgrat que la seva segona casa és Europa, ve de treballar de Berlín i de Londres. També és la directora titular d'una orquestra australiana i resideix a Mèxic.

Directora d'orquestra

"Durant molts anys no era una possibilitat ser dona i directora d'orquestra, avui dia sí, malgrat que hi ha manco dones que volen dirigir que no pas homes i que és una carrera molt difícil i molt mala de conciliar amb la vida personal. Continua havent-hi una resistència als rols de lideratge de les dones; aquí hi ha la lluita, encara no és equitatiu", relata l'autora.

No obstant això, De la Parra recalca que "en els nivells més alts de direcció no hi ha hagut mai encara un dona directora, la història és així".

"A mi m'ha tocat obrir camí en certes coses, malgrat que també hi ha més dones directores que ja varen obrir camí abans que jo i les que vindran ho tindran un poc més fàcil", diu Alondra de la Parra. "És una professió difícil tant per a homes com per a dones", subratlla.

stats