Cultura 18/10/2019

La dessetena edició de la FIET de Vilafranca arranca amb èxit de públic

El mag Nacho Diago ha donat el tret de sortida a la fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears amb l'espectacle 'Houidini i l'habitació tancada'

Ara Balears
3 min
Imatge de l'espectacle inaugural

PalmaEl mag Nacho Diago ha donat el tret de sortida a la dessetena edició de la FIET, la Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears. Ho ha fet amb l'espectacle ‘El misteriós cas de Houidini i l’habitació tancada’, que dijous vespre va omplir la sala. L’acte de presentació del festival –que s'allargarà fins dimenge– ha inclòs la presència del director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, Mateu Malondra; la consellera de Cultura del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets; la regidora de Cultura i Serveis Socials de l'Ajuntament de Vilafranca, Francsica Gari, i el president de Sa Xerxa, Jaume Gomila.

Durant quatre dies, Vilafranca es converteix en l'epicentre del teatre illenc, amb funcions a 16 espais habilitats tant de carrer com en espais coberts. La FIET acull enguany professionals, companyies i programadors de les arts escèniques de les Illes Balears i de l'Estat en una oferta diversa adreçada al públic familiar. El programa consta d'un centenar d'espectacles de 41 companyies diferents, 20 de les quals són de les Balears, 12 de Catalunya, una d’Andalusia, una del país Basc, quatre del País Valencià, una de la Rioja i dues de Madrid.

Entre aquestes peces, hi ha onze obres d'estrena absoluta a Vilafranca, que són 'On és quan no hi és', de Tolo Ferrà; 'Ella balla', de Las Moskitas Muertas; ‘Màquina Gramòptica Universal', de Marino e Marini; ‘Rodamons’, de Viatge al Món de n'Aina; 'Trencaclosques a la Mar', de la companyia Trencaclosques; 'Hamelí', de Xip Xap Teatre; 'Mody Dick', del Centre de Titelles de Lleida; 'Picks', de la CQM; 'Zoom', de la companyia MOV-I-MENTS, i ‘Nautilus 20.000 llegües de viatge submarí’, de La Negra.

A més, hi participen companyies de reconegut prestigi i es representen espectacles com 'Calma', de la Cia. Guillem Albà; 'Italino Gran Hotel', de la companyia La Tal; 'Lú', de Maduixa Creacions, oi‘Hubo', d'El Patio. L’espectacle de cloenda el protagonitzarà la companyia La pera Llimonera amb ‘Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol’ (Premi millor espectacle Mostra d'Igualada 2019 i premi Xarxa Alcover 2019) diumenge, 20 d’octubre, a les 10.30 h i a les 20 h al poliesportiu de Vilafranca.

El vessant social de la fira

Des del seu naixement, la FIET té la voluntat d'impulsar el vessant social del teatre, perquè consideren que aquest té el poder d'unir espectadors diversos, cadascú amb les seves diferents capacitats, per gaudir dels espectacles. Seguint amb les experiències d’aquests anys, la fira vol compartir aquests dies amb entitats que treballen amb persones en situacions vulnerables i diferents capacitats, i també incidir en les funcions intergeneracionals, per a infants d’educació Infantil i Primària amb gent gran.

Imatge de la inauguració de la FIET

Acostar-se a l'escola és també un dels grans objectius de Sa Xerxa, l'associació que organitza la fira. Amb aquesta intenció, han programat un bon grapat de funcions de teatre per a escolars des d'aquest dimarts 15 d’octubre fins aquest divendres, un dies en què milers d’escolars han pogut gaudir d'espectacles d'arts escèniques de qualitat. Sa Xerxa també destaca la col·laboració amb la xarxa de bibliotecaris de Mallorca, que ha permès desenvolupar un programa de quatre funcions programades en la Jornada de bibliotecaris.

Jornades Professionals

Un any més, la FIET ofereix un programa de jornades professionals per tal de pensar i repensar la fira. Una novetat important d'enguany és que el programa se centra en la creació i rep el suport del teatre Principal de Palma. D'alta banda, les residències artístiques de Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears disposen de dues modalitats: residència de dramatúrgia, concedit a Lola Fernández de Sevilla, Madrid; i residència per a una companyia balear, atorgada a la companyia Marino e Marini, Mallorca.

En ambdós casos, es vol oferir "un espai físic de treball, assessorament professional, possibilitat de generar mercat, visibilitat i presència a la FIET 2019, amb l’objectiu d’obrir els espais físics i els conceptuals als processos de creació", explica l'organització en un comunicat de premsa. Afegeixen que la voluntat és que la fira acompanyi la creació de principi a fi i que vagi "més enllà d’un mostrador de visibilització i de mercat".

Dijous, de la mà de professionals com Enrique Lanz i Yanisbel Martínez de la Cia. Etcétera i de Yokin Oregui de la Cia. Marie de Jongh, es treballaren dos pilars: la dramatúrgia i la direcció. I, en arribar al final del matí, s’abordaren temes com la compra-venda/distribució- programació de la mà de les distribuïdores Ángeles Marchirant d'A+ Soluciones i Ana Sala d'Ikebanah Artes Escénicas, conjuntament amb els programadors estatals i internacionals.

stats