Disney+ categoritza 'Dumbo', 'Peter Pan' i 'Los aristogatos' per a més grans de 7 anys per contingut racista

La plataforma retira les tres pel·lícules del catàleg infantil

2 min
Una escena de 'Peter pan'

BarcelonaA partir d'avui, abans de començar a veure Dumbo, Peter Pan i Los aristogatos, els espectadors es trobaran amb un missatge que alerta d'"estereotips racistes" en aquests films. El missatge també apareix en altres clàssics de Disney com Aladí, La dama i el vagabund i Los robinsones de los mares del sur. Després de fer una revisió profunda d'aquests títols, que van omplir la infantesa de nombroses generacions arreu del món, la plataforma ha decidit retirar-los del catàleg infantil i qualificar-los per a més grans de set anys. Disney considera que les pel·lícules mostren "representacions negatives" i "maltractament de persones d'altres cultures", motiu pel qual ha inclòs el missatge d'alerta –que dura 12 segons i no es pot saltar– abans de cada pel·lícula.

"Aquests estereotips estaven malament aleshores i també ho estan ara. En comptes de retirar el contingut de la plataforma, volem fer-nos partícips del dolorós impacte que té, aprendre'n i generar debat per crear un futur més inclusiu tots junts", afirma Disney. En paral·lel, la plataforma ha creat una pàgina web on explica quines escenes de cada pel·lícula són problemàtiques i per què. A Dumbo, per exemple, Disney alerta que el grup de corbs que acompanyen el protagonista "són un homenatge als espectacles racistes de joglars" i a Peter Pan representa la comunitat indígena "de manera estereotipada" i els fa parlar constantment "amb monosíl·labs". Sobre Los aristogatos, Disney al·lega que un dels personatges –un gat amb els ulls ametllats– és "una caricatura racista de les persones de l'Àsia de l'est amb els trets facials exagerats".

Una escena de 'Dumbo'

La incorporació d'aquest missatge als continguts arriba després que diverses associacions contra el racisme i la discriminació racial recomanessin revisar els seus continguts. Disney també ha explicat que la decisió d'incrementar l'edat recomanada de les pel·lícules i d'excloure-les del catàleg infantil l'ha pres un grup d'experts externs a qui es va demanar assessorament sobre els continguts. Abans d'això, la plataforma només havia inclòs un missatge en aquestes pel·lícules que deia: "Presentem aquesta pel·lícula tal com es va crear originalment. Pot incloure representacions culturals antiquades". El juny de l'any passat la HBO va prendre una decisió més dràstica després d'analitzar Allò que el vent s'endugué. La plataforma va optar per retirar la pel·lícula del seu catàleg perquè "perpetua estereotips racistes".

stats