Cultura 13/03/2020

El desembarcament de Bayo, en còmic i amb superherois

L’obra narra fets de la Guerra Civil a Mallorca amb vinyetes

Elena Navarro
3 min
El desembarcament de Bayo, en còmic i amb superherois

PalmaAmb superherois i en vinyetes. El desembarcament del capità Bayo s’ha convertit en historieta de la mà d’Alberto Ramos (guió), Rubén Chacón (art) i Irati Pardo (color). Es tracta del còmic 1936 El desembarco de Mallorca, que narra l’episodi probablement més conegut de la Guerra Civil a Mallorca. El 5 d’agost de 1936, el capità Alberto Bayo (Camagüey, 1892 - l’Havana, 1967) va partir de Barcelona amb uns sis mil homes a les seves ordres i un objectiu ben clar: lliurar les Illes Balears als franquistes. Malgrat que Formentera i Eivissa varen caure amb relativa facilitat, l’expedició va fracassar a Mallorca, d’on va partir el 4 de setembre.

La Guerra Civil, en còmic

L’obra forma part de la sèrie Universo 36, de l’associació Carmona en Viñetas -dedicada a promoure i difondre el còmic-, una col·lecció que narra la guerra civil espanyola i inclou personatges amb superpoders als dos bàndols, a l’estil nord-americà. “Vàrem pensar que la millor manera d’incloure-hi aquests personatges amb poders especials era partint d’ icones de la mitologia i el folklore de les Balears”, explica el guionista de la història, Alberto Ramos.

Seguint aquesta línia, a les pàgines del còmic hi podem trobar figures de la cultura popular illenca com els caixers de Sant Joan a Menorca, els fameliars d’Eivissa, dracs de la cova del Drac o un dimoni que viatja a Mallorca per alliberar el seu fill. El malvat principal és un personatge real: el polític i militar feixista italià Arconovaldo Bonaccorsi (el comte Rossi), qui va tenir un paper molt important en la repressió franquista a les Balears.

Ramos explica que una bona part de la feina ha estat cercar documentació, perquè ha volgut ser al més fidel a la història possible. Molta informació l’ha trobada a la biblioteca de Can Sales, “on -explica- vaig poder consultar el diari d’infermeres que havien lluitat amb Bayo o el diari de Luís García Ruiz”, nomenat cap de les forces d’operacions del front nacional a Manacor l’agost del 1936, i després ascendit a coronel i destinat a la Península. De fet, en les vinyetes els autors recorden les cinc infermeres catalanes del desembarcament, que foren capturades pels nacionals a sa Coma a principi de setembre i assassinades. També apareixen a la historieta indrets com el castell de Bellver, que va fer de presó durant el conflicte.

Afirma Ramos que, en un principi, el projecte estava plantejat per publicar-se en blanc i negre, però finalment s’hi va unir l’artista Irati Pardo i hi va afegir el color.

Eina didàctica

El guionista -que treballa d’infermer a l’IB-Salut- confessa que a ell no li solen agradar els còmics històrics perquè o tenen molta informació o se’n dona per sabuda molta i no s’acaben d’entendre. Per aquest motiu, l’objectiu principal ha estat fer una obra senzilla. “Estam contents de la rebuda perquè tothom ens ha dit que l’ha llegit molt fàcilment i d’una tirada”, diu.

Altres números de la col·lecció són La Batalla de Lopera, que narra una de les batalles més importants del front d’Andalusia, on es varen enfrontar els requetès i les Brigades Internacionals; o El cerco de Oviedo, que explica els enfrontaments entre franquistes i republicans al voltant d’aquesta ciutat els primers mesos de la guerra.

El còmic 1936 El desembarco de Mallorca s’ha presentat a l’Univers del Còmic de Palma, i n’havien de fer una presentació a la llibreria Metropolis el pròxim 21 de març, però s’ha suspès a l’espera de veure com evoluciona la situació causada pel coronavirus.

stats