Història
Cultura 17/01/2022

Qui va delatar Anne Frank? Una nova investigació apunta a un nom sorprenent

Un equip interdisciplinari ha dedicat sis anys a una recerca feta amb 'big data'

Ara
2 min
Anna Frank

BarcelonaDesprés de sis anys de recerca sobre qui va ser responsable de la traïció a la família d'Anne Frank, una nova investigació apunta un nom sorprenent: la figura relativament desconeguda del notari jueu Arnold van den Bergh. Un equip d'una vintena d'experts entre els quals hi ha historiadors, criminòlegs, experts en dades i l'agent retirat de l'FBI Vincent Pankoke ha identificat com a "molt probable" que aquest home delatés l'amagatall. Per què? Per salvar la seva pròpia família, segons ha explicat Pieter van Twisk al diari NRC, tal com recull Reuters.

Anne Frank i set persones jueves més van ser descobertes el 4 d'agost del 1944 en un annex secret d'una casa a tocar del canal, on s'havien estat amagant durant prop de dos anys. La noia, que va narrar en un diari aquella experiència, va morir al camp de concentració nazi de Bergen-Belsen el 1945, quan només tenia 15 anys. Segons la recerca, Van den Bergh, que va morir el 1950, tenia accés a informació sobre l'amagatall perquè era membre del Consell Jueu d'Amsterdam en l'època de la guerra. La investigació s'ha fet seguint tècniques modernes de big data (compilant una base de dades mestra amb llistes de col·laboradors nazis, informants, documents històrics, escenaris, ubicacions sospitoses, registres policials i investigacions prèvies).

Dubtes sobre la conclusió

Malgrat això, altres experts creuen que no hi ha proves concloents. L'historiador Erik Somers de l'institut holandès NIOD per als estudis sobre la guerra, l'Holocaust i el genocidi ha elogiat l'enfocament extens i multidisciplinari de la investigació, però s'ha mostrat escèptic sobre la seva conclusió. La investigació sobre Van den Bergh com a sospitós es basa en una nota anònima que l'identifica i en prejudicis sobre les institucions jueves d'Amsterdam de l'època que no estan recolzades per investigacions històriques, ha dit Somers a Reuters. "Sembla que han treballat des del punt de vista que era culpable i han buscat proves per demostrar-ho", diu Somers. Segons l'historiador, hi ha moltes altres possibles raons per les quals Van den Bergh no va ser mai deportat, ja que "era un home molt influent".

Miep Gies, una de les persones que van ajudar la família, va conservar el diari d'Anne fins que el seu pare, Otto, l'únic que va sobreviure a la guerra, el va publicar l'any 1947. Des de llavors s'ha traduït a 60 idiomes. Des de la Casa d'Anne Frank, que no ha participat en el cas però ha compartit informació dels seus arxius, han afirmat estar impressionats pel treball de l'equip. El director de la Casa d'Anne Frank, Ronald Leopold, considera que la investigació ha "generat informació nova important i una hipòtesi fascinant que mereix més investigació". L'intent d'identificar el traïdor no pretenia conduir a cap processament, sinó posar llum a un dels misteris no resolts més importants dels Països Baixos de la Segona Guerra Mundial.

Els resultats de la nova investigació es publicaran en un llibre de l'autora canadenca Rosemary Sullivan, La traïció d'Anne Frank, que es publicarà aquest dimarts. Fins ara, desenes de sospitosos han sigut anomenats durant les últimes dècades. Des de la mateixa Casa d'Anne Frank van concloure en la seva última investigació, del 2016, que és possible que el descobriment de la casa annexa secreta fos un fet casual.

stats