Cultura 22/11/2019

Un viatge per l'alegria musical del Brasil al Teatre Principal

Una Andrea Motis més vibrant i captivadora que mai fa posar dret el públic de Palma

Alternatilla
2 min
Imatge del concert d'Andrea Motis

PalmaMentre el nombrós públic anava omplint totes i cadascuna de les butaques del teatre –feia hores que s'havia penjat el cartell d'“entrades esgotades”–, entre bastidors hi havia nervis; molts somriures de complicitat però també nervis. Després de la seva estrena a Barcelona, aquesta era tan sols la segona vegada que els deu músics es reunien damunt un escenari per presentar en directe aquest nou projecte. Tanmateix, amb la primera nota, els nervis ja van donar pas a una emoció ‘in crescendo’ durant les gairebé dues hores de concert.

Andrea Motis va descobrir davant el públic mallorquí ‘Do outro costat do blau’, la creació més personal i ambiciosa de la seva carrera, envoltada pels mateixos lleials músics que l'acompanyen habitualment –el contrabaixista Joan Chamorro, el pianista Ignasi Terraza, el bateria Esteve Pi i el guitarrista Josep Traver–, als quals es van sumar el pandeiro i el cavaquinho dels instrumentistes brasilers Sergio Krakowski i Fernando del Papa, la guitarra de 7 cordes de Mathieu ‘Tétéu’ Guillemant, el clarinet i saxo de Gabriel Amargant i el violí de Christoph Mallinger.

En la interpretació en directe es noten els anys d'aprenentatge, els quilòmetres de carretera recorreguts en gires internacionals i grans festivals, la dedicació i l'afecte posats sobre un projecte que, segons explica la mateixa Andrea, ha anat coent a foc lent i amb el qual explora nous territoris lligats a les seves arrels mediterrànies, innovant en orquestració i ritmes fora de la senda del jazz tradicional.

Amb un exquisit gust, Motis ha seleccionat per a aquest repertori sublims cançons brasileres compostes per gegants de la samba i algunes d'autors menys coneguts en una immersió total en els ritmes i els sons del Brasil. També van sonar precioses i delicades composicions originals, com la seva entremaliada samba ‘Brisa’ i ‘Sensa Pressa’, una esplèndida balada, a més d'una genial interpretació de ‘Mediterráneo’, l'himne del gran Joan Manuel Serrat, que va arrencar un gran aplaudiment del públic.

El gran teatre Principal de Palma va quedar petit davant una esplèndida Andrea Motis que s'ha fet gran. Ja sigui amb la veu o amb la trompeta, Andrea ha guanyat maduresa, profunditat, subtilesa, precisió i sobretot emoció, i demostra una expressió d'autèntica emancipació creativa sense perdre la frescor i l'espontaneïtat pròpies de la seva jove edat.

Un concert deliciós i triomfal que inaugura el programa de la quarta edició de l'Alternatilla Jazz Festival.

Aquest divendres, 22 de novembre, serà el torn de Ricardo Toscano Quartet, que tocarà a la Fàbrica Ramis d'Inca i acostarà el Jazz portugués al públic mallorquí.

stats