L’escandall
Cultura 31/12/2021

De tot i molt

4 min
José Maldonado en un moment de Federico García.

Aquest paper són cinc cèntims de tot el que ens espera els mesos vinents. Una pinzellada, un tast prou saborós del que arribarà tot just acabades les festes, des d’un punt de vista subjectiu, a grans trets, però també una mica aleatori, en funció del que més o menys va parlant cada setmana aquest ‘Escandall’ de fílies, fòbies i alguna informació addicional on cap gairebé tot allò que soni o faci olor de teatre, òpera o música clàssica. Més o menys.

Teatre Principal.- Prostitución, d’Andrés Lima i Albert Boronat, és gairebé un document, una dissecció d’aquest món on es barregen molts components i de tota casta que fan que es faci molt difícil generalitzar, perquè segurament cada cas, tant els d’oferta com els de demanda, és diferent. Lima i Boronat han fet un exercici de realitat i l’han duit sobre l’escenari amb tres actrius incommensurables, com Carmen Machi, Nathalie Poza i Carolina Yuste. El valor afegit és la música original de Jaume Manresa, interpretada en directe per Laia Vallès, habitual companya musical de Joana Gomila, i les imatges projectades que signa Miquel Àngel Raió. Nostrat és també Federico García, de Pep Tosar i Evelyn Árévalo, un muntatge que ha rodat per bona part de la geografia espanyola i que ha merescut un grapat de premis i nominacions. Una visió més enllà dels tòpics del poeta elaborada amb els estris a què ens té acostumats Tosar, com són el text, la música, el ball i les imatges des d’aquella Esquena de ganivet tan sorprenent. Dirigeix Tosar, canta Anna Colom, mentre que la videocreació és d’Agustí Torres. Per la seva banda, l’omnipresent Orquestra Simfònica estrenarà Germania 500, d’Antoni Mairata.

Teatre Manacor.- Des de La Villarroel arriba Començar i Una teràpia integral. La primera, original de David Eldridge, adaptada i dirigida per Pau Miró, director també amb segell, interpretada per Mar Ulldemolins i David Verdaguer. La segona és de Cristina Clemente i Marc Angelet, interpretada per Abel Folk, Andrea Ros, Roger Coma i Àngels Gonyalons. Arminda és l’adaptació de la peça de Joan Ramis i Ramis, del 1771, que La Trup ha posat de bell nou sobre els escenaris, dirigida per Sergi Marí i interpretada per Queralt Albinyana, Rodo Gener, Eugeni Marí, Josep Mercadal, Xavier Núñez i Àlvar Triay. Pel que fa a l’Orquestra Simfònica Illes Balears, a més de l’aturada el 2 de gener amb el Concert de Cap d’Any dels Strauss i els Strauss, el mateix que dia primer tindrà lloc al Palau de Congressos, també farà doblet, al Trui Teatre i a Manacor, amb la pianista Judith Jauregui i la directora Lina González-Granados al capdavant de la formació interpretnt l’obertura de Romeu i Julieta, deTxaikovski, el Concert per a piano d’Edvard Grieg, i la Scheherazade de Rimski-Kórsakov. Ja més endavant, Toni Gomila tornarà a pujar a l’escenari mancorí la seva darrera peça, Aquell carrer.

Teatre Mar i Terra.- Associació d’idees, perquè arriba la vuitena edició del Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. El festival de la paraula, que va fent créixer criatures filles del torneig un any si i un altre també. Per a l’ocasió, els autors/directors convidats són Agnès Llobet, Miquel Mas, David Mataró i Marina Collado. Serà a partir de dia 15 de gener.

El Tub.- Crida l’atenció aquest nou ens teatral, que, si més no, s’ha de qualificar d’original. Sota el títol de La tríada, tres autors, Marta Barceló, Joan Yago i Llàtzer Garcia escriuran tres textos, que després debatran i rebatran tres experts, Emili Manzano, Joaquim Valdivieso i Meritxell Esquirol, per finalment convertir el resultat de tot plegat en un muntatge que dirigirà Joan Fullana. Els de Tantarantana, dirigits per Llàtzer Garcia, hi representaran La meva violència, una nova recreació de Look back in anger, la peça de John Osborne que es va convertir en pel·lícula i estendard de tota una generació a la Gran Bretanya, la dels “joves irats”, que lògicament va encomanar bona part de la resta del món.

 Teatre Principal.- A Inca continuen cercant el seu lloc dins aquest món de l’espectacle des de totes les perspectives possibles, com per exemple la Simfònica, amb aquest esperit d’abastar el màxim nombre de tipus d’espectadors, de fer arribar les seves músiques a tot arreu. Interpretaran Ritual de pagesia, de Baltasar Samper i la Simfonia 101, de Haydn per concelebrar el nomenament de fill il·lustre de la ciutat al molt il·lustre Marc Ferragut. Per la seva banda qui també tindrà una presència important serà l’Orquestra de Cambra de Mallorca, que dirigeix Bernat Quetglas, els quals tenen previstos fins a vuit concerts al llarg de l’any i que tindrà com a tret de sortida El destí toca a la porta, que inclou l’Obertura de Coriolà i la Cinquena Simfonia, de Beethoven, és clar.

Conservatori.- Studium Aureum, a l’Auditori del Conservatori, oferirà obres de Gounod, Fauré, Mompou, Montsalvatge i Oltra, per a cor i piano, amb Andreu Riera.

P.S.- I moltes coses més, al Teatre Sans, al Teatre del Mar… tan sols entre gener i febrer. Com deien un temps, continuarem informant.u

stats