Cultura 11/12/2020

Membres de la cultura i els espectacles acudeixen al “funeral” del sector

La plataforma Alerta Roja ha convocat un acte simultani a 17 ciutats espanyoles, que a Palma s'ha fet al Trui Teatre

A. T.
2 min
Membres de la cultura i els espectacles assisteixen a un acte simbòlic al Trui Teatre.

PalmaUna caixa d'instruments com a taüt i una màscara, una guitarra i altaveus com a ofrenes. Així ha simbolitzat la plataforma Alerta Roja la "mort" de la cultura i els espectacles aquest divendres al Trui Teatre, un funeral al qual han assistit una dotzena de membres del sector –onze homes i una sola dona–. L'acte simbòlic s'ha fet a 17 ciutats espanyoles de manera simultània per reivindicar "la situació actual de la cultura, més amb vista al 2021, perquè el 2020 s'ha perdut" a causa de la crisi del coronavirus, ha manifestat el membre de la plataforma a les Balears, Àngel Pujol.

"Creim que les mesures que s'han adoptat fins ara no han tingut l'impacte desitjat i demanam que l'administració creï els instruments necessaris per poder programar i fer cultura", ha reclamat Pujol. Segons el membre de la plataforma, les pèrdues del sector privat arriben al 90% i les del públic oscil·len entre el 50% i el 60%. Ara, és el moment de recordar que "la cultura és segura, no hi ha hagut cap rebrot dins el sector", ha recordat.

Com a peticions concretes, Alerta Roja demana que "l'estructura de les ajudes que treguin el Govern balear i el Consell de Mallorca sigui àgil, que no tingui una complexitat administrativa tremenda". Segons Pujol, fins ara "s'han estat aplicant criteris molt restrictius per a aquestes ajudes", fet que dificulta accedir-hi.

Contraprestacions contra les cancel·lacions

En qualsevol cas, el que volen és "fer feina" i no tant ajudes, per això demanen que aquestes s'adrecin a posar facilitats per continuar programant. La darrera adaptació que han hagut de fer a les normatives del Govern ha estat avançar l'hora dels esdeveniments culturals perquè acabin abans del toc de queda "per donar un missatge a la ciutadania que perfectament s'hi pot anar sense problema", ha assenyalat Pujol. Tot i això, recorda que "amb la normativa d'àmbit estatal, si pots justificar que vens d'un concert o d'un acte cultural, no t'han de denunciar".

Un fenomen contra el qual no poden lluitar és el de les cancel·lacions. Davant això, Alerta Roja exigeix "una contraprestació", perquè darrere de cada espectacle "hi ha molta gent: tècnics, muntadors, músics...", ha indicat Pujol, qui recorda que a Catalunya "s'estan pagant concerts i activitats culturals no realitzats". Això "ho han fet com a indemnització perquè la gent tingui un benefici", i "si a Catalunya s'ha pogut fer, les Illes Balears també han de poder", ha afirmat.

stats