2023 a les nostres mans
Cultura 31/12/2022

La cultura del 2023

El calendari cultural inclou grans esdeveniments musicals i commemoracions artístiques

i
Xènia Ballesteros
7 min
Harrison Ford a la cinquena entrega de la saga 'Indiana Jones'

BarcelonaEl 2023 comença pletòric, si més no perquè no hi ha cap restricció pandèmica que afecti la cultura. Serà un any de grans esdeveniments musicals (els concerts de Coldplay), artístics (Any Picasso), arquitectònics (Any Domènech i Montaner) i cinematogràfics (Indiana Jones 5), i de retorn a la normalitat teatral. Com és habitual, el sector editorial comença l'any engreixant la maquinària pensant en Sant Jordi. 

Gener

Arquitectura

Any Lluís Domènech i Montaner, en el centenari de la mort de l’arquitecte del Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau.

Cinema

Alcarràs i Un año, una noche lideren les nominacions dels premis Gaudí, que es lliuraran el dia 22 a la Sala Oval del MNAC. L’Acadèmia del Cinema Català no ha oblidat una altra gran pel·lícula del 2022: Pacifiction, d’Albert Serra. Entre els nominats a millor documental hi ha El sostre groc, d’Isabel Coixet.

Literatura

L’any porta novetats força esperades com La possibilitat de dir-ne casa (Proa), la nova novela de Marta Orriols, i l’assaig de Carme Arnau Anys de barbàrie (Empúries), sobre la guerra en la vida i l’obra de Mercè Rodoreda. I el 30 de gener arribarà a les llibreries Vigila amb mi (Llibres del Delicte), d’Anna Carreras.

Música

Comença l’Any Alícia de Larrocha, que commemora el centenari del naixement de la pianista barcelonina. També és el centenari del naixement de la soprano Victòria dels Àngels.

El Barnasants homenatja les orquestres de la Transició (Plateria, La Salseta del Poble Sec, Huapachà Combo) al Teatre Joventut de l’Hospitalet el dia 27. I Oques Grasses tanquen gira al Palau Sant Jordi el 28, amb les entrades exhaurides.

A L’Auditori (28 i 29), Ludovic Morlot dirigirà l’OBC en un programa molt interessant amb el Concert per a piano per a la mà esquerra de Ravel, Noches en los jardines de España de Falla, La damoiselle élue de Debussy i La muse et le poète de Saint-Saëns. Amb les veus de Marta Mathéu i Anna Alàs i Jové.

Teatre

Pablo Ley i Carme Portaceli fan una revisió de Terra baixa d’Àngel Guimerà, al TCN a partir del dia 18.

Febrer

Art

Un dels esdeveniments artístics de l’any: l’exposició sobre el pintor Johannes Vermeer al Rijksmuseum d’Amsterdam (de 10 de febrer al 4 de juny). Al febrer també s’obre el concurs per a la direcció del Museu Reina Sofia de Madrid (hi repetirà Manuel Borja-Villel?) i la fira Arco (del 22 al 26) estarà dedicada a la Mediterrània.

Cinema

El dia 10 s’estrena The Fabelmans, la pel·lícula més autobiogràfica de Steven Spielberg.

As bestas i Modelo 77 són les pel·lícules més nominades als premis Goya, la gala dels quals serà l’11 de febrer a Sevilla. L’Acadèmia del Cine Espanyol ha menystingut Pacifiction, d’Albert Serra. Entre els nominats a millor documental hi ha El sostre groc, d’Isabel Coixet.

Literatura

El febrer començarà amb la publicació de Contra el món (Empúries), una novel·la de Pere Antoni Pons sobre un desastre inconcebible que fa desaparèixer la serra de Tramuntana de Mallorca. Serà també el mes del retorn de Ferran Torrent, amb Memòries de mi mateix (Columna). BCNegra, la cita amb la literatura criminal, serà del 6 al 12 de febrer.

Música

Los Angeles acull la 65a edició dels premis Grammy el dia 5. Beyoncé, Adele i Kendrick Lamar n’encapçalen les nominacions, i Rosalía treu el cap entre les candidates a disc alternatiu. La setmana següent, el dia 11, Bad Gyal omplirà el Palau Sant Jordi.

Simulació de la posada en escena de Jaume Plensa per a l'òpera 'Macbeth'.

Òpera

Una nova producció de Macbeth, de Verdi, amb direcció escènica de Jaume Plensa: al Liceu del 16 de febrer al 3 de març.

Teatre

Jordi Galceran torna amb un nou espectacle, FitzRoy, al Teatre Borràs a partir del dia 2.

Març

Cinema

La cerimònia dels premis Oscar serà el 12 de març. Les nominacions se sabran el 24 de gener.

Història

El 10 de març farà 100 anys de l’assassinat del sindicalista Salvador Seguí, el Noi del Sucre.

Literatura

Entre les novetats del mes: Marí, de Maria Mercè Roca, a La Magrana; El retrat de matrimoni, de Maggie O’Farrell, a L’Altra; La dona més pintada, de Màrius Serra, a Proa, i El llenguatge de la veritat, de Salman Rushdie, a Empúries.

Música

Març de molts concerts al Palau Sant Jordi. Doblets de Duki (els dies 3 i 4) i Robbie Williams (24 i 25) i actuacions de Natos y Waor (17) i Roger Waters (21).

Al Palau de la Música, Philippe Herreweghe i el Collegium Vocale Gent afrontaran la Passió segons sant Joan, de Bach (31).

Òpera

Estrena mundial d’Alexina B., l’òpera de Raquel García-Tomás amb direcció d’escena de Marta Pazos, al Liceu els dies 18, 21 i 22. També al Liceu, hi haurà tres funcions (els dies 9, 10 i 11) de 7 deaths of Maria Callas, de Marina Abramović.

Teatre

El musical L’alegria que passa, de Dagoll Dagom, s’estrenarà al Poliorama, amb Àngels Gonyalons com a protagonista.

Abril

Art

Any Picasso, en el 50è aniversari de la mort del pintor.

Literatura

23 d’abril: la segona diada de Sant Jordi postpandèmica cau en diumenge.

Música

Bruce Springsteen començarà la gira europea amb dos concerts a l’Estadi Olímpic Lluís Companys els dies 28 i 30. La Companyia Elèctrica Dharma celebrarà 50 anys amb amics al Palau Sant Jordi (el dia 22), un recinte per on també passaran Eros Ramazzotti (2) i Måneskin (11).

El Festival Strenes de Girona desplegarà la programació els mesos d’abril i maig, de moment amb noms com Els Amics de les Arts, Sílvia Pérez Cruz, Luz Casal, 31 FAM, Anna Roig, The Tyets i Triquell.

L’Ensemble O Vos Omnes obrirà el Festival Llums d’Antiga amb les lamentacions de Bernat Icart i Joan Pau Pujol: a Santa Maria del Mar el dia 12. I per primera vegada, el Festival de Peralada celebrarà a l’abril una edició de Pasqua, amb Jakub Józef Orliński, Vespres d’Arnadí, Cantoría i Freddie De Tommaso.

Maig

Cinema

Guardians de la Galàxia vol. 3, la pel·lícula de superherois més esperada de l’any, s’estrenarà el 5 de maig. Després d’haver estat acomiadat el 2018 per uns vells acudits de Twitter, James Gunn torna a Marvel per enllestir la seva trilogia de Guardians de la Galàxia. Amb el morbo afegit que, mentrestant, és el nou encarregat de dissenyar l’univers DC cinematogràfic de Warner. I el Festival de Canes podria acollir l’estrena de Killers of the flower moon, el nou film de Scorsese amb Robert De Niro i Leonardo DiCaprio.

Literatura

Exposició sobre el Marquès de Sade al CCCB, del 10 de maig al 15 d’octubre, comissariada per Alyce Mahon i Antonio Monegal.

Concert de Coldplay a Barcelona.

Música

Quatre concerts, quatre, farà Coldplay a l’Estadi Olímpic els dies 24, 25, 27 i 28. Abans, la gira de comiat d’Elton John passarà pel Palau Sant Jordi (22).

Òpera

Cita wagneriana al Liceu: Parsifal, amb direcció escènica de Claus Guth (del 25 de maig al 7 de juny).

Juny

Cinema

Indiana Jones i el dial del destí ja té data d’estrena: el 30 de juny. És primera pel·lícula de la saga que no dirigirà Spielberg (li ha passat el relleu a James Mangold) i el comiat de Harrison Ford del personatge. El repartiment inclou Phoebe Waller-Bridge com a fillola d’Indiana Jones, Antonio Banderas i Mads Mikkelsen.

Música

El gruix de la programació del Primavera Sound es concentra de l’1 al 3 juny; al cartell, Rosalía, Depeche Mode, Blur i Kendrick Lamarr. La setmana següent, el mateix cartell a Madrid i un de molt semblant a Porto.

Pel que fa al Sónar, celebrarà el 30è aniversari del 15 al 17 de juny amb Laurent Garnier, Richie Hawtin, Bicep, Koreless, Fever Ray i Solomun, entre molts d'altres. El Vida, del 29 de juny a l’1 de juliol, té un cartell amb Julieta Venegas, The Libertines, Suede, Jorge Drexler... I Rodrigo Cuevas serà la gran estrella de l’(A)phònica de Banyoles (del 30 de juny al 2 de juliol).

Juny també serà el mes de grans concerts al Palau Sant Jordi: Shawn Mendes (dia 9), Maroon 5 (11), Alejandro Sanz (17) i, per fi a Barcelona, The Who (14).

Una imatge de la pel·lícula 'Barbie'.

Juliol

Cinema

S’estrena al Japó How do you live?, de Hayao Miyazaki, que en principi serà l’última pel·lícula del director japonès. També serà el mes de Missió Impossible 7 - Sentència mortal part 1, de la Barbie de Greta Gerwig amb Margot Robbie i Ryan Gosling i d’Oppenheimer, el biopic del responsable de la creació de la bomba atòmica dirigit per Christopher Nolan.

Música

Mes de festivals: al Canet Rock (el dia 1), Stay Homas, The Tyets, Suu, Els Amics de les Arts; al Cruïlla (del 5 al 8), Franz Ferdinand, Sigur Rós, Placebo i Antònia Font; al de la Porta Ferrada (a partir del dia 1), Ben Harper, Jorge Drexler, Pat Metheny... I mes també de concerts multitudinaris: Harry Styles (12) i The Weeknd (20) a l’Estadi Olímpic, i Iron Maiden (18) al Palau Sant Jordi.

Òpera

Calixto Bieito porta al Liceu el seu muntatge de L’incoronazione di Poppea, de Monteverdi (set funcions del 7 al 21 de juliol), amb direcció musical de Jordi Savall.

Agost

Música

La Schubertíada de Vilabertran ha confirmat recitals de Dorothea Röschmann, Julia Kleiter, Erika Baikoff i Katharina Konrad.

Setembre

Música

35è Mercat de Música Viva de Vic, del 13 al 16 de setembre.

Joaquín Sabina farà dos concerts al Palau Sant Jordi els dies 27 i 29, i l’endemà li tocarà a Hombres G.

Octubre

Literatura

Eslovènia serà el país convidat de la 75a edició de la Fira de Frankfurt.

Música

La gira mundial dels californians Blink-182 passarà pel Palau Sant Jordi el dia 4, i el 6 serà el torn del britànic Louis Tomlinson.

Novembre

Cinema

S’estrena Dune. Part 2, de Denis Villeneuve, que tanca així el seu díptic sobre la novel·la de Frank Herbert.

Música

La Pegatina celebrarà el 20è aniversari al Sant Jordi Club el 4 de novembre, el mateix dia que El Barrio actuarà al Palau Sant Jordi, que també acollirà concert de Pablo Alborán el dia 18.

Desembre

Art

El 13 de desembre farà 100 anys del naixement d’Antoni Tàpies. La commemoració s’escamparà sobretot pel 2024, però abans hi haurà una retrospectiva al centre d’art de Brussel·les Bozar (del 15 de setembre al 8 de gener del 2024).

Música

La commemoració operística de l’any: arribarà el 2 de desembre, amb el centenari del naixement de Maria Callas. El cineasta xilè Pablo Larraín en prepara un biopic amb Angelina Jolie com a protagonista.

stats