QUÈ ES COU?

La cuina menorquina d’Es Racó des Palau

Es tracta d'un petit restaurant amb encant caracteritzat per la carn a la graella i les postres casolanes 

Aquesta setmana he tornat a anar a dinar al restaurant Es Racó des Palau, de Ciutadella, que està situat en un dels carrerons amb més encant de la ciutat, el carrer del Palau, que dona nom al restaurant i on fins a principis dels anys 80 o finals dels 70, no ho record bé, hi havia el forn del carrer del Palau, on ma mare em solia enviar a comprar el pa, pel fet que estava just darrere ca nostra. Era un forn gran, que pertanyia a la noblesa ciutadellenca, i que va tancar com ho han fet altres forns tradicionals, que els que passam dels 50 podem recordar, com el del carrer de Sant Joan; el Forn des Clot, a les Andrones; el de Can Pau, al carrer Sant Joan Bosco; el de Cal Bisbe, al carrer del Bisbe... Amb ells se’n va anar el pa cuit a forn de llenya i aquell pa de qualitat que podia durar ben bé una setmana.

Avui el Forn des Palau és un restaurant de cuina menorquina, que des de fa ja uns anys dirigeix una parella de bons cuiners ciutadellencs, en Joan i n’Anny, amb experiència en el món de la restauració des de ben joves. De fet, els pares d’ella, en Nito i na Mari, de cas General, encara són recordats pels seus restaurants Can Nito i Pa amb Oli. En aquest darrer, tots dos hi varen fer feina de ben jovenets, i dècades després es varen fer parella i varen obrir aquest petit temple del bon menjar.

Carn a la graella

Es Racó des Palau és un petit restaurant amb encant. La seva terrassa exterior al carrer -que es diu que donava a l’antic palau de l’Almoixeriv i Rais de Menorca Said Ibn Hakan-és tot un clàssic, com ho són els seus entrecots de vedella vermella menorquina, també de vedella ecològica fets a la graella de carbó. De fet, Joan Comella és un dels millors torradors que hi ha a l’illa: treu al punt tant carn com peix.

A més dels plats de carn a la graella, Es Racó des Palau és conegut entre els ciutadellencs per la seva espatlla d’anyell de Menorca al forn, feta amb mel de l’illa que és tot un plaer gastronòmic, com ho és també la seva porcella amb romaní, la cotna cruixent de la qual ha agafat tot el sabor i l’aroma de l’herba de la flor romanial.

La seva oferta gastronòmica, però, no és tan sols de carn a la graella i al forn, sinó que hi ha un bon ventall d’especialitats de peix, com el bacallà amb all i oli de poma; el seu cap-roig a la menorquina. Mereix un apartat a banda la seva caldera de llagosta, que es fa com la feien l’àvia i la mare de n’Anny Cardona. És vertaderament casolana i amb aquells secrets que han anat passant de generació en generació.

També val la pena esmentar els seus arrossos, tant a la paella com els brouosos, que igualment són una aposta segura.

Per als més petits tenen una bona carta de pizza casolana, a més de pastes i menús per als infants, cosa que el turisme familiar agraeix.

Les postres casolanes

Finalment, les postres casolanes són el que acaben d’arrodonir un menjar de dalt de tot, entre les quals cal destacar el suflé fet a casa, que és simplement un pecat per als amants del dolç i que s’ha de tastar, almanco una vegada en la vida.

Moltes vegades cercam un restaurant de cuina menorquina, de plats casolans, d’elaboracions de tota la vida, perquè a més de la nova cuina menorquina, a més de la cuina marinera, hi ha també aquesta cuina d’arrels que és vertaderament un petit tresor gastronòmic que parelles com en Joan Comella i n’Anny Cardona han sabut preservar i oferir amb el cor als seus clients.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF