Música
Cultura 07/07/2021

El Cruïlla extrema les precaucions

El festival farà 25.000 proves d’antígens al dia i vetllarà perquè l’ús de la mascareta sigui rigorós

2 min
Preparatius de la zona de cribatge del Cruïlla al CCIB, un dia abans de l'inici del festival.

BarcelonaAquest dijous comença l’edició més complicada del Cruïlla, un dels tres únics festivals massius i amb el públic dret, juntament amb el Vida i el Canet Rock, autoritzats pel Procicat i supervisats per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses. Les condicions són clares: test d’antígens negatiu per accedir al festival i, un cop dins, mascareta obligatòria però llibertat de moviments. El Cruïlla espera aplegar al Parc del Fòrum més de 20.000 persones dijous, divendres i dissabte amb un cartell que inclou noms com Manel, Dorian, Amaral, Sopa de Cabra, Natos & Waor i Morcheeba, entre d’altres.

Si tot plegat ja era complicat fa un mes, encara ho és més avui enmig d’una situació epidemiològica especialment preocupant, amb una incidència acumulada a 14 dies de 1.600 casos per cada 100.000 habitants en la franja d’edat de 20 a 29 anys, i de 367,5 en la franja de 30 a 49 anys. És a dir, els segments on se situa la mitjana d’edat del públic del Cruïlla, que és entre els 28 i els 32 anys, segons dades recollides pel mateix festival. És prudent tirar-lo endavant? Ho era fer els altres dos festivals? Segons el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, els festivals de música poden ser “un element de prevenció de la propagació del covid”, precisament gràcies als cribatges massius. A més, recorda Herreruela, els tests d’antígens són una bona mesura de seguretat perquè fins i tot els falsos negatius tenen molt poca capacitat de transmissió.

El dispositiu de cribatge, amb capacitat per fer 25.000 proves diàries a un ritme de fins a 4.200 a l'hora, és al Centre de Convencions Internacionals (CCIB), l’accés al qual es fa per darrere de l’Hotel Hilton. El públic ha de presentar-s’hi a l’hora que ha reservat a la web del festival. És important respectar l’horari triat per evitar cues com les que es van produir al Canet Rock. A l’entrada del CCIB hi haurà control de temperatura. Després ve l’intercanvi de l’entrada per la polsera, i cada espectador rebrà un adhesiu amb un codi QR que anirà al test. S’han previst fins a 80 carrils per gestionar la cua. Hi haurà 200 punts de testeig (2 sanitaris per punt). Hi treballaran 200 auxiliars d’infermeria, 100 infermeres i infermers i 6 metges. Un cop fet el test, se surt del CCIB, i al cap de 15 minuts es rebrà un mail amb el resultat. Si és positiu, l’espectador serà derivat al personal mèdic; ni ell ni els seus acompanyants convivents podran accedir al recinte i les seves polseres seran desactivades. La previsió d'Herreruela és que els tests d'antígens detectin entre 350 i 400 positius durant els tres dies del festival. El cost del dispositiu del cribatge i del conjunt de mesures sanitàries, com ara les mascaretes, és d'un milió d'euros.

mapa
stats