Cultura 13/11/2023

Cort rectifica i recuperarà la subvenció a l'Open House, però no la resta de nominatives

Els regidors Oscar Fidalgo i Javier Bonet diuen ara que va ser "un error" eliminar la partida destinada al festival d'arquitectura, dotada amb 8.000 euros per any

2 min
Imatge promocional de l'edició d'enguany de l'Open House.

PalmaEl regidor d'Urbanisme a l'Ajuntament de Palma, Óscar Fidalgo, ha qualificat de possible "errada o descuit" el fet que el festival d'arquitectura Open House hagi perdut les subvencions nominatives del 2023 i del 2024 –16.000 euros en total–, previstes en els pressupostos de Cort de l'any passat. "No som infal·libles", ha afirmat Fidalgo, "però es tracta d'una circumstància que es pot rectificar d'aquí a l'aprovació dels pressupostos".

El regidor ha qualificat el festival, que ahir va tancar la tercera edició amb la participació de més de 13.000 participants, entre els quals es trobava el mateix Fidalgo, com una "bona iniciativa que ha de rebre el suport de l'administració pública". S'ha de recordar que el festival comptava amb una assignació de 8.000 euros per a les edicions de 2022 i 2023 que varen ser eliminades dels pressuposts presentats per l'actual equip de Govern.

Per la seva banda, el regidor de Cultura Javier Bonet ha qualificat "d''exitosa" l'edició d'enguany de l'Open House i s'ha compromès a estudiar una esmena per modificar el pressupost de 2024 en aquest sentit. "Teníem previst que es poguessin presentar a la partida destinada a subvencions", ha afirmat, "però es pot estudiar el cas". 

A l'organització del festival s'han mostrat "sorpresos" davant la possibilitat de revisar l'estat d'aquestes subvencions perquè ningú s'ha posat en contacte amb ells. "El 2024 hi haurà Open House, comptam amb el suport del Govern, de la Direcció General d'Habitatge, també del Consell, i de l'Institut d'Estudis Baleàrics, d'on hem obtingut subvencions", afirmen.

El criteri de l'Ajuntament per atorgar nominatives, en dubte

Ara bé, la nominativa de l'Open House no ha estat l'única que ha desaparegut, sinó que també ho han fet la del Teatre Sans, els premis Enderrock o el CineCiutat. En cada cas, el motiu és diferent, d'acord amb les explicacions que ha donat Bonet aquest dilluns en la comissió extraordinària de pressupostos de Cultura. Però el principal argument és que han hagut de reduir les nominatives i, per compensar-les, han incrementat la partida de les subvencions de lliure concurrència, que han passat de 120.000 euros a 370.000 euros.

Així, les subvencions nominatives passen a ser només cinc, entre les quals s'inclouen l'Atlàntida Film Fest, la festa del bar Flexas o l'associació Art Palma Contemporani. La resta, que inclouen projectes que fins ara rebien una d'aquestes subvencions nominatives com l'Open House o el Festival de Teresetes, hauran d'aconseguir les ajudes per a aquest règim de lliure concurrència. Demanat pel criteri per destriar les que mantenen aquests ajuts nominatius, Bonet ha afirmat que "hi ha molts criteris que ens posen de serveis jurídics, però si ho haguéssim de valorar nosaltres, serien aquelles que només pot fer una empresa o entitat concreta".

No obstant això, hi ha entitats amb circumstàncies particulars. Són els casos del Còmic Nostrum, que s'incorpora a la programació pròpia del Casal Solleric, i per això perd la nominativa; i de CineCiutat, que també han descartat subvencionar per aquesta via, perquè pretenen que sigui la seu de la futura Filmoteca municipal, dotada amb 10.000 euros en els pressupostos, i això complicaria l'obtenció d'ajudes.

stats