Cultura 21/11/2019

Cort organitza un cicle sobre memòria històrica pel 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil

Can Balaguer acollirà unes jornades de debat, i el teatre Catalina Valls, un cicle de documentals fets a la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil espanyola

Ara Balears
3 min
Imatge d'un camp de concentració a Mallorca

PalmaAmb motiu del 80è aniversari del final de la Guerra Civil espanyola, l’àrea d’Educació, Política Lingüística i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Palma ha organitzat un cicle de memòria històrica sobre la Guerra Civil i la repressió franquista, que tindrà lloc a Can Balaguer i al teatre Catalina Valls entre el 28 de novembre i 4 de desembre.

Els dies 28, 29, 30 de novembre i 1 de desembre serà el torn del cicle de cinema ‘Els documentals de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil espanyola (1936-1939)’, i els dies 3 i 4 de desembre tindran lloc les Jornades de Memòria Històrica a Can Balaguer. El regidor d’Educació, Política Lingüística i Memòria Històrica, Llorenç Carrió, ha explicat que “l’objectiu de les activitats és la de donar a conèixer els fets que succeïren al més objectivament possible i de la mà dels millors investigadors”.

Imatge de la presentació del cicle

Pel que fa a les jornades de Memòria Històrica que s’inauguraran el 3 de desembre, comptaran amb una visita comentada a la torre major del castell de Bellver (16 h) sobre el presoners durant la Guerra Civil; la conferència 'Emili Darder: republicanització i modernització de Palma' (18.15 h), a càrrec d’Arnau Company; la conferència 'Música i Esbarjo durant la Segona República a Palma' (18.45 h), a càrrec de Josep Joquim Esteve, i la conferència 'La dinàmica electoral a Palma durant la Segona República' (19.15 h), a càrrec d’Antoni Marimon.

Les jornades continuaran el 4 de desembre amb una visita comentada a un refugi antiaeri de Palma (16 h), a càrrec de Bartomeu Fiol; un cicle de comunicacions d’Antoni Marimon, Albert Herranz i Tomeu Carrió (18 h); la conferència 'De la investigació a les exhumacions: anàlisi de la repressió planificada a Mallorca' (19 h), a càrrec de Bartomeu Garí, i, finalment, la Taula de la Memòria (20 h) amb Dolors Marín, Manel Santana, Sebastià Serra i Manel Suárez.

Documentals inèdits des de la Itàlia feixista

El cicle de cinema ‘Els documentals de la Itàlia feixista sobre la Guerra Civil espanyola (1936-1939)’, emmarcat en el projecte 'Imatges per a la memòria. Iconografia feixista i Guerra Civil espanyola (2016 – 2019)', pretén impulsar una reflexió col·lectiva sobre un esdeveniment traumàtic de l’encara recent passat de l’Estat, en el qual va jugar un paper decisiu l’ajuda material i ideològica de Hitler i Mussolini.

Així, el cicle exhibeix “per primera vegada tots els documentals produïts des de la Itàlia feixista que s’han pogut localitzar gràcies a un minuciós rastreig als arxius europeus”, explica Cort en un comunicat. Es tracta, en molts casos, d’inèdits absoluts, de manera que alguns títols ni tan sols varen arribar a estrenar-se en el seu moment.

El cicle podrà veure’s al Teatre Municipal Catalina Valls els dies 28, 29 i 30 de novembre a les 19.30 h, i l’1 de desembre a les 18.30 h. L’entrada és lliure amb aforament limitat. La recollida d’entrades podrà fer-se a taquilla fins una hora abans de començar l’activitat.

stats