Cultura 10/03/2020

Cort homenatja Anna Maria del Santíssim Sagrament, una de les primeres dones a escriure en català

Han col·locat una placa d'honor a la façana de l'església de Santa Catalina de Sena, lloc on vaprofessar la seva fe, va viure i va morir

Ara Balears
2 min
Imatge de la inauguració de la placa, que ha tingut lloc aquest dimarts

PalmaL'escriptora i mística Anna Maria Santíssim Sagrament, una de les primeres a escriure en català, ja té el seu espai a Palma. L'ajuntament del municipi ha col·locat aquest dimarts una placa honorífica a la façana lateral de l'església de Santa Catalina de Sena (a la plaça de la Porta Pintada), lloc on va professar la seva fe, va viure i morir.

Anna Maria del Santíssim Sagrament és una de les escriptores i místiques més importants del segle XVII. Va néixer a Valldemossa el 5 de gener de l'any 1649 com a Margarida Beneta i, el 1677, va ingressar al convent de les dominiques de Santa Caterina de Ciutat de Mallorca, on va prendre el nom religiós de sor Anna Maria del Santíssim Sagrament. És la primera monja de la qual es té constància que hagi deixat obra escrita i va ser, també, una de les primeres dones a escriure literatura en català. Conreà la mística d'arrel lul·liana.

Una de les obres més destacades de l'escriptora són els comentaris al llibre de Ramon Llull Llibre d'amic e Amat. Es tracta de 94 versets comentats entre 1687 i 1691, esplais místics, de caràcter molt personal, que la monja dominica expressa a partir d'una formació de base conventual i, per tant, limitada (cita la Bíblia, en especial els Salms, així com oracions i altres texts dels devocionaris a l'ús). Sor Anna Maria és una mística que té visions abundants, que normalment es relacionen amb la divinitat, i que s'expressa amb una familiaritat amb Crist que no deixa de cridar l'atenció.

Sor Anna va escriure també textos narratius, de caràcter fragmentari, on buida el seu patiment interior que troba consol en els diàlegs amb Déu, presentats com a reals, on altra vegada predomina el to molt familiar amb què Jesús s'adreça a la monja. Va escriure també poesia mística, formulada amb dístics monorims amb versos de cinc més cinc, que presenten una certa manca de rigor formal.

La seva biografia va ser publicada per l'Ajuntament de Palma dins la seva col·lecció de Biografies de Mallorquins l’any 2018, i així mateix s'ha editat una part de la seva producció. L’escriptora Rosa Planas està fent una tesi doctoral sobre l'obra de sor Anna, un document que permetrà, alhora, fer un lloc dins la història de la literatura catalana i de la mística a la figura d'aquesta il·lustra.

“La placa fa referència a tots els segles d’oblit i d’ignorància sobre aquesta destacada figura. Volem fer justícia”, ha assegurat Rosa Planas en l'acte d'inauguració de la plaça, al qual també han assistit, entre d'altres, el regidor de Cultura, Antoni Noguera, el regidor d’Educació, Llorenç Carrió, I representants del Bisbat de Mallorca i de l’Església de Mallorca. "Suposa un exercici molt important de reparació de la memòria històrica", ha afirmat Noguera. "Volem, a més, retre homenatge a una figura molt important, de la qual destaca el vessant com a lul·lista, escriptora en llengua catalana però també com a mística”, ha afegit.

stats