Patrimoni
Cultura 26/09/2023

El Consell preveu aprovar la protecció de la Feixina en el ple d'octubre

La Comissió de Patrimoni de la institució insular ha aprovat incloure provisionalment el monòlit al catàleg de béns

3 min
Monument de la Feixina

PalmaLa Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca ha aprovat incloure la Feixina en el llistat de Béns Catalogats, tal com han resolt tant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears com el Tribunal Suprem. D'aquesta manera, la comissió dona llum verda perquè el Consell voti definitivament la mesura en el ple d'octubre, que es farà dia 19, segons ha informat la institució insular. Concretament, a la reunió –que ha estat telemàtica– el Partit Popular, Vox i El Pi han votat a favor de declarar Bé d'Interès Cultural (BIC) el monòlit, mentre que el PSOE i MÉS hi han votat en contra.

Cal recordar que tot i que el Tribunal Suprem va resoldre que el Consell de Mallorca havia de protegir el monòlit, encara queda pendent que el Tribunal Constitucional resolgui el darrer recurs interposat per Memòria de Mallorca contra aquesta resolució. Per això, precisament, el portaveu de MÉS per Mallorca al Consell, Jaume Alzamora, ja va demanar aquest dilluns que es retiràs de l'ordre del dia la declaració del monument feixista de la Feixina com a Bé Protegit. A més, Alzamora adverteix que "des de l'inici de l'expedient hi ha hagut un canvi legislatiu que impediria no només la protecció, sinó que obligaria a la seva demolició, d'acord amb la Llei de memòria democràtica de 2022".

Davant el resultat de la votació, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha insistit que "el recurs interposat al Tribunal Constitucional no eximeix la institució d'acatar la sentència". Si bé la protecció del monòlit de la Feixina va ser un dels punts clau en els acords de govern entre el Partit Popular i Vox tant al Consell com a l'Ajuntament de Palma, Roca ha assegurat que aquesta no és una decisió política.

No obstant això, Vox ha estat el primer partit a donar per fet, en un comunicat, que "el monument al creuer Balears de la Feixina serà declarat Bé d'Interès Cultural". De fet, el partit d'extrema dreta s'atribueix el mèrit de la mesura, que s'ha aprovat "amb set vots a favor i quatre en contra, i gràcies a la constància de Vox". "Avui és un dia important, atès que hem aconseguit que continuï en peu un monument tan significatiu", ha celebrat el conseller i portaveu adjunt de Vox al Consell, David Gil.

Sobre la seva votació a favor d'acatar la sentència que obliga a protegir el monument, el portaveu d'El Pi, Toni Salas, argumenta que el seu partit "respecta les decisions judicials" i recorda que "la Feixina ja és un element catalogat". "El 2010 Aina Calvo (PSOE) ja en va fer retirar la simbologia feixista i el monument va ser dedicat a totes les víctimes", defensa Salas.

Per la seva banda, el portaveu del PSOE al Consell de Mallorca, Javier de Juan, adverteix que aquesta mesura podria fer que "es catalogàs un element que després s'hauria de descatalogar", en cas que el Constitucional doni la raó al recurs de Memòria de Mallorca. En aquest sentit, De Juan assenyala que el tribunal podria valorar que "l'execució de la sentència pot ser contrària a la Llei de memòria democràtica estatal", que és posterior. Amb tot, manté que "aquest monument no va tenir cap interès patrimonial fins que es va declarar la intenció d'enderrocar-lo" i avança que els socialistes estan "valorant fer un recurs contra aquesta catalogació".

El possible final d'un periple judicial

Ara, si la iniciativa tira endavant al ple d'octubre, s'haurà de notificar aquest acord a l'Ajuntament de Palma, al Govern de les Illes Balears i a la resta d'interessats en el procediment. Seguidament, s'haurà de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears i, finalment, s'anotarà al Catàleg Insular del Patrimoni Històric de Mallorca i al Catàleg General del Patrimoni Històric de les Illes Balears.

La protecció del monòlit de la Feixina de Palma la va decidir, en primera instància, el jutjat Contenciós Administratiu número tres de Palma mitjançant la sentència 94/2020, del 27 de febrer, i també ho va establir el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears mitjançant la sentència núm. 312/2021, de 26 de juny de 2021. Més tard, aquestes decisions varen quedar ratificades el 6 d'octubre de 2022, quan el Tribunal Suprem no va admetre a tràmit el recurs interposat contra les sentències anteriors presentades per l'Associació de Memòria Històrica i l’anterior equip de govern del Consell de Mallorca, presidit pel PSOE, MÉS i Podem. 

stats