PRESSUPOSTOS
Cultura 14/11/2017

El teatre Principal d'Inca, la Misericòrdia, Bellpuig i la Casa Blai Bonet, entre les prioritats de Cultura del Consell de Mallorca

La institució disposarà de 34 milions d'euros per al 2018, bona part del pressupost serà destinat a infraestructures culturals

Margalida Mateu
3 min
El vicepresident primer, Francesc Miralles, amb els directors insulars de Cultura, Patrimoni i Esports, Rafel M. Creus, Kika Coll i Margalida Portells i el secretari tècnic del Departament, Francesc Ramis.

PalmaEl departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell Insular de Mallorca ha presentat els pressupostos per al 2018. Els comptes creixen un 35% respecte del 2017 i suposen un total de 34 milions d’euros que serviran per "consolidar canvis introduïts el darrer any, com el nou funcionament dels dos circuits culturals de Mallorca, i per afrontar inversions en instal·lacions esportives i en matèria cultural i patrimonial", ha assenyalat el vicepresident primer del Consell, Francesc Miralles, aquest dimarts en roda de premsa.

Amb aquestes xifres, el departament de Cultura, Patrimoni i Esports és la tercera àrea que més creix en recursos del Consell de Mallorca després de l'IMAS i Territori.

Destaca la inversió en instal·lacions esportives i en infraestructures culturals, com per exemple la injecció de recursos al teatre Principal d'Inca (560.000 euros); la creació del Centre de Poesia Contemporània, Casa Blai Bonet, a Santanyí (1,5 milions); la segona fase de rehabilitació del Centre Cultural la Misericòrdia (amb un pressupost de 9 milions d'euros) i l'aportació de 700.000 euros al projecte de rehabilitació del monestir de Santa Maria de Bellpuig, a Artà. Per a la casa de Toni Catany de Llucmajor no hi ha previsió de pressupost després de la cessió de la casa de Tomàs Montserrat al Govern.

Novetats

Pel que fa al Pla de subvencions de Cultura, s'hi incorporen algunes novetats com les línies d'ajudes per a l'organització d'arxius a disposició d'ajuntaments, associacions i particulars per valor de 350.000 euros i una nova convocatòria de 100.000 euros per promoure la creació i el manteniment d'espais de creació artística contemporània a Mallorca que possibilitin les residències artístiques de professionals que desenvolupin projectes de creació en qualsevol disciplina artística (arts escèniques, música, arts visuals, cinema, audiovisual...).

Crida l'atenció també l'augment de l'edifici Krekovic, que dobla el pressupost per entrar a formar part del futur Museu d'Art del Consell de Mallorca, que disposa d'una partida, a banda, de 45.000 euros. El conveni amb el Gremi de Llibreters de Mallorca per al foment de la lectura puja un 60%, una bona part serà destinada a un estand durant la fira del llibre per a publicacions dels municipis de l'illa.

Teatre Principal de Palma

El Departament de Cultura també incrementa algunes de les seves aportacions més significatives. És el cas del teatre Principal de Palma: l'aportació del Consell creix un 18% fins a superar els 5 milions d'euros. L'objectiu és fomentar la producció pròpia i la diversificació de la programació multidisciplinària i familiar, així com l'aposta per residències artístiques creatives, a més de la creació del Premi Mallorca de Dramatúrgia.

L'aportació del Consell s'iguala a la resta d'institucions en la Fundació Es Baluard, amb 500.000 euros.

Patrimoni

Segons la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, amb aquests pressupostos "recuperam la dignitat del patrimoni de Mallorca". D'aquesta manera, els esforços d'aquest 2018 se centren en noves línies de convocatòries per a la restauració de molins d'extracció d'aigua, amb 500.000 euros per al Pla de Sant Jordi i 350.000 euros per a actuacions de restauració de molins, sínies, cellers i tafones a la resta de Mallorca. També està previst fer feina en un programa per a la restauració del patrimoni ferroviari (150.000 euros) i incrementar el suport a la investigació i la conservació dels jaciments arqueològics tant si la impulsen els ajuntaments (200.000 euros) com les universitats (100.000 euros); s'amplia la convocatòria d'ajuts per a la rehabilitació de patrimoni relacionat amb Ramon Llull (100.000 euros per a particulars i 100.000 per a ajuntaments) i al mateix temps s'impulsa una nova línia de feina dirigida a la restauració d'orgues històrics dins el conveni marc amb el Bisbat de Mallorca.

Per la seva banda, la Direcció Insular d'Esports incrementa considerablement el seu pressupost per impulsar inversions de millora en instal·lacions esportives municipals amb un augment del 23,6%, que suposa gairebé quatre milions d'euros per al 2018.

stats