PATRIMONI
Cultura 23/02/2019

El Consell de Mallorca comprarà 3.000 juguetes i 5.000 ràdios

Kika Coll, responsable de Patrimoni, ultima l’adquisició de la col·lecció que s’exhibia al Museu de sa Jugueta, per 150.000 euros, i la d’aparells de comunicació que va fer Pau Marqués, per 51.000

Cristina Ros
4 min
El Consell de Mallorca comprarà 3.000 juguetes i 5.000 ràdios

Palma“S’ha d’evitar que es venguin fora de l’illa o que es disgreguin”, afirma Kika Coll, directora de Patrimoni del Consell de Mallorca, per justificar la ja propera adquisició de dues col·leccions que faran que la institució insular sigui propietària de més de 3.000 juguetes i més de 5.000 ràdios i altres aparells per a la comunicació. Són les col·leccions d’Antoni Roig Clar, conegut com a Ton Boig, que es va exhibir al Museu de sa Jugueta de Palma fins que va tancar, l’any 2016, i la que va fer Pau Marqués Vallés (Palma, 1930-2016) i que avui és propietat dels seus hereus, la família Marqués Rattier. El Consell ja té les valoracions econòmiques i el preu acordat amb els col·leccionistes és: 150.000 euros per les juguetes i 51.000 per les ràdios. Ambdues quantitats estan previstes als pressupostos de la institució insular per al 2019.

“El meu deure, el deure del Consell, era salvar-les perquè no se n’anassin de Mallorca”, hi insisteix Kika Coll. “Tant una col·lecció com l’altra tenien ofertes de fora de l’illa per comprar-ne una part i també peces concretes. No ho podíem permetre”, afirma. Pel que fa a la col·lecció de juguetes, la responsable de Patrimoni confessa: “Conec en Ton de fa molts anys i en conec la col·lecció. Segurament, és la segona col·lecció més important de juguetes que hi ha a l’Estat. Quan va tancar el Museu de sa Jugueta, li vaig demanar si tenia intenció de vendre-la o que, si arribàs el cas, ens ho fes a saber per poder tenir l’oportunitat que des del Consell ens en plantejàssim la compra. Fa dos anys que hi feim feina”.

Emmagatzematge

Segons ha pogut saber l’ARA Balears, la col·lecció de més de 3.000 juguetes de Ton Boig està emmagatzemada des de fa més d’un any en dependències del Consell de Mallorca. Kika Coll ho confirma i justifica el document de cessió d’espai que se signà amb el col·leccionista: “Ell tenia problemes per guardar-la. Des de Patrimoni n’havíem de fer la valoració i, mentre l’expedient de la possible compra estava en marxa, vàrem fer un conveni per cedir-li un espai”. Quan se li demana si la seguretat d’aquestes peces està garantida i si el Consell ha contractat una assegurança davant qualsevol eventualitat que les pogués afectar, la directora insular de Patrimoni afirma que no s’ha fet cap assegurança específica de la col·lecció que custodien -“no podem fer cap despesa en relació amb un bé que no és nostre”, explica-, però que en tot cas es disposa de l’assegurança general de l’edifici.

No és el cas de la col·lecció de ràdios i altres aparells per a la comunicació de la família Marqués, que és qui en té la custòdia fins que es faci efectiva la compra per part de la institució pública, i així ho ha fet durant tot el temps de les valoracions i elaboració d’informes que requereix l’expedient d’adquisició. L’expedient de la compra de la col·lecció Marqués va entrar ahir a Intervenció del Consell, per poder adquirir-la properament. “En ambdós casos, ja només queda aquest tràmit juridicoadministratiu. La compra serà una realitat ben aviat”, afirma Coll.

El valor de les col·leccions

Feia mesos que els tècnics de Patrimoni valoraven el conjunt de juguetes i el Consell ja disposa de l’informe que estima el seu valor en 150.000 euros. Així i tot, s’espera un segon informe sobre el context patrimonial. Segons la directora del departament insular, “el volum i el valor de la col·lecció de juguetes de Ton Boig són indiscutibles. Les tipologies de les peces representen 150 anys d’història de totes les classes socials que hi ha hagut a Mallorca. A més, segons els tècnics, presenta un bon estat de conservació. No s’entendria perdre-la”.

La col·lecció ha estat en exposició en diferents èpoques. Durant anys, va estar dipositada i era exhibida al Museu de sa Pobla amb un contracte d’arrendament que cobrava el col·leccionista de l’Ajuntament pobler, fins que aquest va decidir prescindir-ne per motius pressupostaris. A partir del 2012, quan es va obrir el Museu de sa Jugueta de Palma, va passar a ocupar-ne dos pisos, fins a l’agost del 2016, que va ser quan es va tancar.

Antoni Roig Clar, Ton Boig, va començar a comprar juguetes a Barcelona el 1975. Després d’una primera compra de 50 peces, va continuar adquirint-ne durant més de tres dècades, fins a arribar a tenir un fons d’unes 7.000 peces. Les més de 3.000 que comprarà el Consell són les que s’exhibien al museu del carrer Campana de Palma, entre les quals es troben pepes de diverses èpoques, tricicles, cotxes, vaixells, trens, teresetes, caparrots, cavalls de cartró, futbolins i cuines i cases de pepes.

Pel que fa a la col·lecció de ràdios i altres aparells de comunicació que va fer Pau Marqués durant més de cinquanta anys, inclou aparells de principis del segle XX fins a la dècada de 1980, tot i que hi ha algun dispositiu de finals de segle XIX. Segons l’informe dels tècnics del Consell, aquest fons “és difícil de definir per la seva amplíssima diversitat, ja que recull una gran complexitat d’aparells relacionats amb el so i la imatge, a més de les comunicacions”. I afegeix que “aquesta diversitat permet conèixer l’evolució, tant tècnica com estètica, d’aquests mecanismes”. Inclou aparells de ràdio i altaveus, gramòfons, fonògrafs, transmissors i receptors de radioaficionats i militars, auriculars i projectors de cinema de diferents èpoques, entre els quals destaca el projector de grans dimensions de la Protectora de Palma.

Conservació i exposició

El Consell de Mallorca no disposa de moment d’un equipament museístic adient per conservar i exhibir col·leccions com les que ara està a punt d’adquirir. Kika Coll planteja que tant el fons de juguetes com el de ràdios puguin anar a la part de l’edifici de la Misericòrdia que s’ha de rehabilitar. “N’hi podríem tenir una part, mentre que l’altra, fent una selecció per tipologies, temàtiques o èpoques, podrien ser objecte d’exposicions que itinerin pels municipis de l’illa. Tant una com l’altra són molt adients per fer-ne una tasca educativa, amb infants. A més, ara que el Consell té transferida la gestió del Museu de Mallorca, se’ns obren noves possibilitats, tant per fer-ne la conservació com per a l’exposició temporal a l’edifici de Ca la Gran Cristiana”, afirma la directora insular de Patrimoni.

stats