PATRIMONI
Cultura 06/12/2017

El Consell de Mallorca reprèn la rehabilitació del monestir de Bellpuig

La institució disposa d'1,1 milions d'euros de recursos propis per fer front a les inversions previstes

Ara Balears
1 min
El vicepresident, Francesc Miralles, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, el batle d'Artà, Manolo Galán i els tinents de batle Tolo Gili i Aina Comas durant la trobada a Bellpuig.

PalmaEl departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca disposa d'1,1 milions d'euros de recursos propis per fer front a les inversions previstes a Bellpuig: el pressupost de 2018 incorpora 700.000 euros per dur a terme actuacions en aquest conjunt patrimonial, que se sumen als 400.000 que hi havia pressupostats fins ara.

"El Consell de Mallorca invertirà aquests recursos directament al monestir de Bellpuig", ha explicat el vicepresident primer, "al mateix temps que redactarem l'acord de col·laboració que faci possible la utilització de Bellpuig per part de l'Ajuntament d'Artà, perquè entenem que el monestir ha de formar part del discurs patrimonial i cultural del municipi".

El vicepresident també ha informat de l'acord assolit aquest dimarts en la Comissió de Patrimoni Històric, que ha aprovat un projecte d'intervenció a Bellpuig pressupostat en 60.000 euros, que ha de permetre consolidar aquells espais que han patit un procés de degradació i que inclou actuacions a l'església, les cases i les runes del monestir. La Brigada de Patrimoni aplicarà el pla a partir del mes de gener de 2018.

Aquest pla se suma a les actuacions d'urgència autoritzades el mes d'octubre passat i que es troben en marxa actualment: neteja de vegetació, revisió de l'apuntalament existent, reforç del mur tàpia, substitució de malles de finestrals a l'església, retirada de cartelleria obsoleta i tancament de les zones d'accés, principalment.

El monestir de Santa Maria de Bellpuig, a Artà, és Bé d'Interès Cultural (BIC) en la categoria de monument des de 2004. Propietat del Consell de Mallorca des de 1998, Bellpuig és una església de repoblament amb un alt valor arqueològic, ja que les diferents campanyes d'excavacions han tret a la llum restes d'època prehistòrica, romana, musulmana i de la mateixa comunitat monacal.

stats