Cultura 13/12/2020

Conofest, el festival de cinema illenc que aglutina curtmetratges fets per dones dels cinc continents

Un altre propòsit d'aquesta iniciativa és reivindicar i donar valor a les pel·lícules de curta durada

Clàudia Darder
2 min
Fotograma del curtmetratge 'Dona', de Marga Melià

PalmaNeix el Conofest International (Short) Film Festival, fundat per l'actriu i dramaturga mallorquina Vicka Duran i la productora i cineasta Sara Bamba, de Madrid. La proposta és clara: un festival de cinema de curta durada on totes les peces han estat escrites i dirigides per dones. Els objectius, també: difondre, promoure i donar espai i visibilitat als projectes fets per dones. "Teníem ganes d'aportar alguna cosa a la comunitat de creadores audiovisuals i vam decidir fer el nostre festival", diu Duran.

El contingut serà balear, de l'Estat i internacional i, atesa la situació actual, aquesta primera edició serà en línia i es podrà veure des de qualsevol lloc del món a través de la plataforma de Mujeres de Cine a partir de dia 17 de desembre (aquest dijous) i fins dia 21 (el proper dilluns). La plataforma funciona amb un sistema d'streaming que permet la visualització dels continguts de pel·lícules i també l'accés restringit i de pagament (l'abonament és de 9,99 euros, però s'han fet paquets de cinc pel·lícules per 4,99). L'horari per veure les cintes és lliure i obert. Formen el programa 15 pel·lícules de curta durada escrites o dirigides per 18 dones de 10 països diferents dels 5 continents d'arreu del món.

"Una de les peculiaritats del festival és que es pot veure a escala mundial. S'han venut abonaments a Amsterdam, Mèxic i Itàlia, per dir alguns llocs. M'emociona que un festival que neix des d'aquí traspassi fronteres, i que gent de llocs dispars pugui veure el que fan creadores de l'Estat. Em fa molt feliç saber que hem aconseguit això", comenta la fundadora mallorquina del Conofest. A més, per tal que els interessats puguin conèixer una mica més a fons les creadores que participen en aquesta trobada, han obert un canal de YouTube on s'han penjat entrevistes.

Un altre propòsit d'aquesta iniciativa és reivindicar i donar valor a les les pel·lícules de curta durada, que sovint són tractades com a "gènere menor o precursor de llargmetratges". Duran té clar que la percepció dels curtmetratges ha de canviar: "Són un format concret, més que vàlid, d'expressió cinematogràfica i mereixen ser tractats amb el mateix respecte i valor que qualsevol altra manifestació artística i audiovisual".

El programa

El programa del Conofest estrenarà tres pel·lícules inèdites a Espanya. Període, de la directora Danissa Angulo; GNT, de Sara Hirner i Rosemary Vásquez-Brown; i Fatiya, de Marion Dessigne. El curtmetratge Control, de l'actriu i dramaturga mallorquina Ann Perelló, que s'estrena ara com a directora, també s'estrenarà al festival, igual que Running Home, de Michelle-Andrea Girouard. De Marga Melià, cineasta mallorquina, es podrà veure Dona.

Les directores guardonades amb premis Goya Carla Simón i Carlota Pereda també seran presents al festival. Simón participa en la pel·lícula Després també, i Pereda, en There Will Be Monsters. També forma part del cartell A la cara, un curt dirigit per Javier Marco, amb guió de Belén Sánchez-Arévalo, que acaba d'entrar en la shortlist dels premis Goya. La varietat de propostes narratives i la diversitat cultural de les autores són dues de les coses que caracteritzen aquesta trobada cinematogràfica en línia.

stats