FIRA DEL LLIBRE 2017
Cultura 01/06/2017

Un concurs incentiva els alumnes a la recerca de mots oblidats de les 'Rondaies Mallorquines'

La Institució Moll va donar així el tret de sortida a les activitats del II Dia de Borja Moll

Ara Balears
2 min
Presentació de la campanya 'Rescata-Mots' que dóna als sus a les activtats del ii Dia de Borja Moll.

PalmaLa Institució Moll va presentar aquest dimecres la campanya Rescata-Mots, i ho féu en el marc de la XXXV Fira del Llibre de Palma. Aquesta presentació va suposar el tret de sortida dels actes que es duran a terme des d'aquest mes de juny i fins dia 10 d'octubre, quan se celebrarà el II Dia Francesc de Borja Moll.

La doctora Caterina Valriu, filòloga i experta en rondallística, explicà la campanya, que consistirà que "els alumnes de les escoles rescatin mots oblidats a les 'Rondaies Mallorquines' i els cerquin al Diccionari Català-Valencià-Balear". La filòloga també remarcà la importància que "els joves els cerquin a la versió digital però també als deu toms de paper: que els olorin, que els palpin i els sospesin amb les mans". "Cada un en farà un embarbussament, perquè és una expressió divertida de la llengua", apuntà i afegí que "el resultat es penjarà a les xarxes socials amb l'objectiu d'assolir l'impacte més gran, mitjançant agradaments i compartides".

Els més valorats tindran premis, com un conjunt de diccionaris o un aplec de rondalles. Amb aquesta iniciativa es vol incentivar els escolars a conèixer dos elements valuosos, com són el DCVB i les rondalles, únics a tot el món.

També anuncià que es faria un contarondalles a càrrec de Victoria Serrano a l'Hospital Universitari de Son Espases, un acte commemoratiu a Francesc de Borja Moll i fins i tot una marató de rondalles a tots els territoris de parla catalana.

L'acte va ser presidit simbòlicament pels caparrots de N'Espardenyeta, Es Moix i Sa Rateta, En Pere Sense Por i Es Jai i Sa Fada Mariana, cedits per Pep Toni Moyà, dels Gegants i Caparrots de la Sala; tots ells, personatges sorgits de l''Aplec de Rondaies Mallorquines' de mossèn Antoni M. Alcover.

Completaren la presentació el professor i biògraf de Moll Joan Miralles, que recordà la rellevància de la figura de Moll i de la seva obra; Lluïsa Serra, de la Institució Pública Antoni Maria Alcover, que convidà a visitar-la, encoratjà tothom a participar-hi i valorà molt positivament la col·laboració entre les institucions Moll i Alcover. Finalment, hi intervingueren els representants polítics de l'Ajuntament de Palma: el regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió; la regidora d'Educació i Esports, Susanna Moll, i la regidora Participació Ciutadana i Coordinació Territorial, Eva Frade.

stats