Cultura 09/10/2020

El Còmic Nostrum es passeja pels carrers de Palma

Dijous, 15 d’octubre, ja es podran visitar totes les exposicions de la 16a edició d’aquest festival internacional de Mallorca

Clàudia Darder
4 min
El Còmic Nostrum 
 Es passeja pels  Carrers de Palma

PalmaPalma existeix en blanc i negre; plena d’animals fantàstics, éssers estranys i desconeguts; també s’ha vist Palma amb colors de somnis plàcids -pàl·lids, suaus, lleugers-; i en altres ocasions ha estat un terreny de carrers obscurs, cruels, durs i misteriosos. Els carrers de Ciutat han tingut formes, línies, colors i habitants diferents i canviants en distintes èpoques, però sobretot en el món del còmic. I són aquestes diferents versions, visions i impressions dels carrers de Palma el que vol mostrar l’edició d’enguany del Còmic Nostrum, el festival internacional de còmic de Mallorca, que inclou en el seu programa diverses mostres, xerrades i jornades professionals, com també firmes d’autors convidats com ara Margalida Vinyes, Guillem March, Maria Hesse i Javier Olivares, entre altres. És l’edició número 16 d’aquesta trobada, que organitza el Clúster de Còmic i Nous Mèdia.

La idea de dedicar aquest Còmic Nostrum 2020 als carrers va sorgir durant el confinament. El dibuixant i il·lustrador Pere Joan, que enguany lidera l’equip de direcció (el festival té un director diferent cada any), explica que, en algunes trobades en línia que es varen fer durant l’estat d’alarma, ell mateix va fer aquesta proposta amb la intenció de reivindicar “allò que tant ens ha faltat durant els mesos que hem hagut d’estar tancats a casa, quan només podíem sortir per cobrir les nostres necessitats essencials”, diu. A més, considera que és una temàtica amb la qual molta gent, fins i tot els que no estan tan familiaritzats amb el còmic, empatitzarà: “Gairebé totes les històries passen al carrer, és on passa la vida”, afirma.

Aquest món exterior del carrer pren dues formes en relació amb el festival de còmic. Una és l’enorme exposició que acollirà el Casal Solleric -titulada, precisament, El carrer - comissariada pel mateix Pere Joan i dissenyada i coordinada per Jorge Isaurralde Tatum, un dels impulsors del festival i guanyador del premi Ciutat de Palma de Còmic l’any 2013. Són més de 250 obres originals les que es podran veure a partir d’aquest dijous, 15 d’octubre. L’altra forma és la mostra que es farà directament als carrers, amb intervencions en diferents llocs de Palma, des d’aparadors fins a parets o mobiliari urbà. És una manera d’evitar les aglomeracions i les grans concentracions de gent, i que acosta el Còmic Nostrum a tots aquells que van pel carrer, tinguin intenció o no de veure l’obra exposada. Racons és com s’ha anomenat aquesta mostra.

Cada sala del Solleric tindrà una temàtica. Una estarà centrada en les edicions de Bruguera, editorial clàssica de còmic, i contindrà originals d’autors com Escobar, Alex Raymond i Quino; una altra, en els historietistes que tenen un estil més enfocat al gènere negre, com José Muñoz; i una altra amb producció dels urban sketchers de Palma, aquells que sempre van amb la llibreta a la mà i dibuixen, precisament, el carrer des del carrer. Dibuixos de Bartolomé Seguí, Sergi Beltran (guanyadors del Ciutat de Palma de Còmic l’any 2011 amb Historias del barrio ), Rafel Vaquer, Diego Corbalán Magius -un dels grans exponents del còmic underground, segons Tatum-, Flavia Gargiulo, Gonzalo Æneas, Claudio Capellini, Feliu Renom, Andrés Leiva, Juan Berrio i Sento són només alguns dels artistes que participen en l’exposició del casal de l’Ajuntament de Palma. Tots ells oferiran una passejada pels carrers de Palma, i els visitants hi reconeixeran indrets: la Catedral, Cort, les Voltes, la costa de Palma... Això sí: mai un lloc concret s’havia vist d’una manera tan diferent.

A banda d’aquestes dues exposicions, des de Madrid arriba ¿Pintas o dibujas?, comissariada per Jorge Díez, una mostra que s’instal·larà al passeig del Born i oferirà un recorregut molt visual per la història del còmic a partir de la mirada d’onze autors, entre els quals es troben Max, Laura Pérez Vernetti i Ana Galván. A més, al pati del Solleric hi haurà l’exposició Art·Zine, comissariada pel dibuixant i docent Pato Conde, amb exemples de fanzins fets per estudiants.

Guillem March i el somni de Palma

Una de les activitats emmarcades dins la programació del Còmic Nostrum és l’exposició del dibuixant i historietista local Guillem March, que té una trajectòria internacional inqüestionable: fa més d’una dècada que treballa en el mercat francès i per l’editorial americana DC Comics. Dijous va presentar la mostra Karmen i altres muses, un recull de dibuixos -que Juan Roig ha comissariat i que es podrà veure fins al 14 de novembre- de tota la seva obra, amb una planta de l’espai d’exposicions de la Misericòrdia dedicada únicament al seu projecte més personal i ambiciós: Karmen. Editat per la casa francesa Dupuis, és el primer àlbum d’autoria total de March, un projecte que va començar ja fa anys: “Tot i ser el meu projecte personal, el tenia en un segon pla, l’anava construint mentre anava treballant en encàrrecs”, va dir en la presentació de la mostra, durant la qual va detallar que, a l’hora de dibuixar, va optar per no posar-se límits. Per això, el resultat són uns dibuixos de pinzellada solta, dinàmica i natural, amb tocs realistes però de colors i escenes molt oníriques. El suïcidi és un dels temes que tracta March en aquesta història. Karmen ja s’ha traduït al portuguès, polonès i castellà, entre altres, i és un dels vint finalistes al premi Fnac France Inter al millor còmic de l’any.

stats