Cultura 08/03/2021

Dues comèdies per petar-se de riure

'Els Brugarol' i 'Sopar amb batalla' prometen grans riallades amb personatges al límit i situacions surrealistes

3 min
Ramon i Jaume Madaula són sogre i gendre a 'Els Brugarol'

BarcelonaDavant de la fatiga pandèmica, el teatre té la solució: asseure's a la butaca i riure pels descosits. La cartellera catalana s'omple d'humor els pròxims dies amb dues comèdies que busquen ser una via d'evasió de totes les preocupacions derivades de la crisi sanitària. Els Brugarol, escrit i protagonitzat per Ramon Madaula i dirigit per Mònica Bofill, arriba a Barcelona després de més de 40 funcions arreu de Catalunya. L'espectacle s'estrenarà l'11 de març al Teatre Poliorama i parteix d'una anècdota personal de l'autor, quan la seva filla va demanar-li de canviar l'ordre dels cognoms per portar primer el de la mare. "Em considero un home d'esquerres i feminista, i quan m'ho va dir vaig callar. Però dins meu es va generar una contradicció, un terrabastall", explica Madaula.

Aquella vivència va donar fruit a una comèdia sobre una jove activista (Estel Solé) filla de burgesos de Sabadell que decideix girar-se els cognoms. Ramon Madaula interpreta el pare de la noia i Jaume Madaula –nebot del dramaturg– el gendre. "El pare desplega una sèrie de xantatges i estratagemes per utilitzar el gendre i aconseguir que la seva filla no es deixi de dir Brugarol", explica Ramon Madaula, que subratlla que l'espectacle aborda sobretot "la manca de comunicació entre generacions", una qüestió que lamenta. A partir de les incoherències i les desavinences entre uns i altres, Madaula construeix una comèdia familiar que apel·la a un públic transversal. "L'humor ens ha salvat bastant en aquest any de pandèmia –diu Estel Solé–. Hem notat moltíssim que els espectadors estan desitjosos d'aquest teatre que et reconforta i et convida a evadir-te".

Una batalla campal al Teatre Borràs

Al Teatre Borràs també s'esperen riallades amb Sopar amb batalla, una creació de Jordi Casanovas que porta al límit un grup d'amics i que farà temporada a partir del 12 de març. "Comença amb un sopar i acaba amb una guerra", avança Casanovas, que també n'és el director. L'espectacle arrenca amb una parella jove que s'ha traslladat a viure fora de Barcelona i convida el seu entorn proper per inaugurar la casa nova. Per al protagonista, la trobada és molt important, perquè s'ha conxorxat amb els amics amb la intenció de fer una sorpresa a la seva xicota i demanar-li matrimoni. Abans d'arribar a les postres, però, tot plegat se n'haurà anat en orris.

Una escena de 'Sopar amb batalla'

"Un dels amics fa una broma que és el detonant per a la batalla campal. Surten les veritats, les parelles es critiquen i tots els vincles entre ells es posen en dubte", explica Casanovas. Francesc Ferrer i Mar del Hoyo interpreten la parella que es tirarà els plats pel cap acompanyats dels amics convidats, que encarnen Jordi Coll, Júlia Barceló, Meritxell Calvo, Peter Vives i Majo Cordonet. La broma transformarà la comèdia habitual de saló en una espiral d'humor frenètic in crescendo i aparentment sense sortida. "Fer bromes és temptador però no és innocent, perquè sempre contenen una part de veritat cruel, de ganes de fer mal", diu el dramaturg i director, satisfet per la reacció dels espectadors que ja l'han pogut veure en les funcions a Reus, Vilafranca, Granollers, Manresa, Manacor i Sallent. "La gent s'allibera, funciona com una muntanya russa emocional –diu Casanovas–. No sabia què necessitava ara el públic, i de cop i volta he vist que gaudeixen molt amb aquest gamberrisme i amb ser cruels amb els personatges".

Més comèdies a la cartellera

A banda d'Els Brugarol i Sopar amb batalla, la cartellera té altres propostes per riure sense parar. La Calòrica combina ecologia i escatologia a De què parlem mentre no parlem d'aquesta merda al TNC i L'èxit de la temporada s'instal·larà a Madrid els pròxims dies i farà gira per Catalunya a l'estiu. Els teatres de Focus també aposten per la comèdia: al Romea continua 53 diumenges, al Goya hi ha Escape Room, al Condal ha tornat Cobertura i a La Villarroel La cabra o qui és Sylvia? enfila les últimes funcions.

stats