Arqueologia

Egipte descobreix perduda sota la sorra una ciutat de fa 3.000 anys

La Pompeia de l'Antic Egipte és la segona troballa més important des de la tomba de Tutankamon

2 min
Imatges de la ciutat descoberta a Luxor

BarcelonaLa missió egípcia dirigida per l'arqueòleg Zahi Hawass ha descobert una antiga ciutat a Luxor, L'Ascens d'Aton, que es va perdre sota la sorra fa 3.400 anys i està en bon estat de conservació. Anomenada popularment com la Ciutat Daurada de Luxor, data del regnat d'Amenhotep III, un dels faraons més poderosos, però també hi van viure els faraons Tutankamon i Ai. "Moltes missions estrangeres han buscat aquesta ciutat i mai l'havien trobat. Vam començar buscant el temple mortuori de Tutankamon perquè els temples d'Horemheb i Ai es van trobar en aquesta mateixa àrea", ha explicat aquest dijous Hawass en declaracions recollides per diversos mitjans egipcis i Europa Press. L'expedició es va sorprendre al descobrir formacions de maons de fang que anaven en totes direccions, i en un temps prodigiós han descobert la ciutat més gran de les que s'han trobat fins ara a Egipte.

Objectes trobats a la ciutat egípcia enterrada

L'excavació va començar al setembre de 2020 i, en qüestió de setmanes, van desenterrar les restes d'una gran ciutat en bon estat de conservació, amb murs gairebé complets i habitacions plenes d'utensilis per a la vida quotidiana: forns, estàtues, recipients... Les capes arqueològiques han romàs intactes durant milers d'anys, deixades pels seus antics residents. També hi ha esquelets humans. "Els carrers de la ciutat estan flanquejats per cases; alguns dels seus murs tenen fins a 3 metres d'alçada i podem revelar que la ciutat s'estén cap a l'oest, fins a la famosa Deir al-Madinah", ha destacat l'arqueòleg. El conjunt recorda un altre lloc arqueològic famós: seria com la Pompeia de l'Antic Egipte. Els experts reclamen la necessitat de conservar-ho tot com un parc arqueològic.

Un esquelet humà trobat enterrat sota la sorra de Luxor

El més important des de Tutankamon

Fundada per un dels més grans governants d'Egipte, el rei Amenhotep III, el novè rei de la XVIII dinastia, que va governar Egipte del 1391 al 1353 aC, la ciutat va estar activa durant la regència del gran rei amb el seu fill, Amenhotep IV, conegut com a Akhenaton. Aquesta ciutat va ser l'assentament administratiu i industrial més gran de l'era de l'imperi egipci a la riba occidental de Luxor, prop dels Colossos de Mèmnon, el temple de Medinet Habu, el Ramesseum i el temple mortuori del rei Ramsès II, prop de la Vall dels Reis.

Per a Betsy Bryan, professora d'egiptologia de la Universitat Johns Hopkins, a Baltimore, es tracta del segon descobriment arqueològic més important a Egipte des de la tomba de Tutankamon. "El descobriment de la Ciutat Perduda no només ens donarà una nova visió de la vida dels antics egipcis en el moment en què l'imperi estava en el seu moment més ric, sinó que ens ajudarà a posar llum sobre un dels més grans misteris de la història: el motiu de la mudança a Amarna d'Akhenaton i Nefertiti. "Aquest lloc proporcionarà informació durant molts anys", afirma Bryan.

stats