Cultura 01/10/2021

El cinema menorquí, protagonista del tercer Menorca Doc Fest

També s'oferirà un taller amb el cineasta José Luis Guerin per a projectes en procés de creació

Iván Martín
2 min
El fotògraf Lluís Real i el pintor Matias Quetglas, protagonistes del Menorca Doc Fest 2021.

ES MERCADALAmb l'objectiu de conèixer "el cine d'aquí" se celebra la tercera edició del Menorca Doc Fest del 21 d'octubre a l'1 de novembre. L'organització del certamen ha presentat aquest divendres a l'edifici de Can Àngel del Mercadal el programa d'activitats i les exposicions més destacades. Una de les principals novetats és la projecció de dos documentals de directors menorquins, Macià Florit i Matías Quetglas.

La pel·lícula de Quetglas Mientras Vivas Brilla es projectarà el 29 d'octubre a les 20 hores, mentre que el film de Florit Pedra Pàtria es podrà veure el 30 d'octubre a les 19 i a les 21 hores al Teatre del Born de Ciutadella. El director del Menorca Doc Fest, Cristian Pons, ha destacat l'excepcionalitat que suposa la doble projecció menorquina: "Poder presentar dos documentals d'aquestes característiques en un mateix any és una fita extraordinària i no pensam que es pugui repetir sovint. Celebram la bona salut del cine menorquí, encara que sigui circumstancial. És una alegria programar aquestes pel·lícules".

D'altra banda, a la sala multifuncional del Mercadal es projectaran tots els curts seleccionats per a la secció oficial del Menorca Doc Fest. S'hi podran veure un total de 12 curtmetratges, tots orientats al premi Ullastre-millor curt documental, que es projectaran del 30 d'octubre a l'1 de novembre. A més, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Lluís, Menorca Reserva de la Biosfera i Menorca Preservation s'han creat dos nous premis encaminats a la sensibilització ambiental. Es tracta del premi Illa de l'Aire al millor documental de natura i sostenibilitat i el premi Biosfera al millor curt divulgatiu de Reserves de la Biosfera a tot l'estat espanyol. Els films seleccionats obriran la prèvia del festival del 21 al 24 d'octubre a la sala Albert Camus.

També s'oferirà un taller amb el cineasta José Luis Guerin per a projectes en procés de creació a la Casa d'Artistes de Menorca (es Mercadal). El documental de Guerin En construcción, que va aconseguir el premi Goya al millor documental de l'any 2001, es projectarà el 17 d'octubre a l'Auditori de Ferreries. El Doc Fest tornarà a tenir l'exposició de fotografia documental més important de l'Estat, els premis Valtueña de fotografia, organitzats per Metges del Món, i que aquest any ha guanyat el fotoperiodista Santi Palacios amb el projecte Soledades Mayores. La mostra es podrà visitar del 15 d'octubre al 9 de novembre a la sala Sant Antoni de Maó. També hi haurà una exposició a càrrec del fotògraf menorquí Lluís Real amb el títol Any Amount of Dreams, que es podrà visitar del 27 d'octubre al 7 de novembre a Can Àngel i posteriorment a Sant Antoni de Maó.

stats