Dia de Sant Valentí

Per què els catalans no celebrem Sant Valentí?

Tot i ser una data especial per als enamorats d'arreu del món, mai ha acabat de fer-se un lloc als nostres cors

3 min
Idees de regals per Sant Valentí / M.F.

Cada any ens bombardegen amb bombons, globus, cançons, pel·lícules i mil representacions més de l'amor romàntic. Però sembla que els catalans decidim tancar els ulls i passar de llarg el dia 14 de febrer. I és que encara que sembli innegable que Sant Jordi és el dia dels enamorats a Catalunya, les estadístiques de cerques a Google revelen que l'interès per les dues celebracions està més equilibrat del que podria semblar. I Sant Valentí pot tenir un passat més català del que pensem. De fet, tenim constància del 14 de febrer com a dia dels enamorats des del segle XV. En concret, hi ha un esment a aquesta festa en un poema del Cançoner Vega-Aguiló on es pot interpretar la condició de sant Valentí com a patró dels enamorats. La cançó s'atribueix al poeta Pardo de la Casta, que la dedica a una dama de nom desconegut i li diu que "el temps li exigeixi que canti" per “l’alegre dia del noble sant Valentí”.

Els més joves, els que el celebren més?

Si bé entre els adults catalans el dia dels enamorats té Sant Jordi com a gran patró, no és tan comú en les generacions joves. Una herència de la televisió americana, o potser d'internet, ha marcat més l'imaginari d'aquest col·lectiu. Raluca Sisca té 22 anys i treballa en una acadèmia d'anglès ensenyant a nens i nenes d'entre 8 i 10 anys. Mentre que ni ella ni el seu entorn proper celebren aquest dia, explica que s'ha sorprès que els seus alumnes es facin regals per aquesta data: "Els hi fa il·lusió, ho coneixen per les xarxes socials perquè estan tot el dia connectats i tenen accés a internet tot i l'edat que tenen". Explica que es regalen ossets, flors, joguines o dibuixos fets per ells.

Un dia conegut pel consumisme

Sant Valentí també es coneix per ser una jornada marcada per les compres, que moltes vegades es poden veure com a innecessàries. Aquesta visió del 14 de febrer també ens pot allunyar de celebrar-lo, i fàcilment el podem veure com una excusa per comprar, ja que així ho aprofiten també moltes empreses. De fet, segons Check Point Software, al gener es van crear més de 18.000 dominis web amb les paraules valentine o love. 1 de cada 8 dominis es va considerar maliciós o de risc. Això demostra que els ciberdelinqüents també s'aprofiten d'aquesta festa pel volum de compres que comporta.

Tot i això, no seria tan rar que a Catalunya acabéssim regalant a les nostres parelles un bon sopar o una capsa de bombons si es fes més coneguda la verdadera història de sant Valentí. No és del tot clar qui va ser aquesta figura, tot i que la història més estesa és la d'un bisbe romà de l'època de l'emperador Claudi II, vora el segle III. Segons la Biblioteca de Catalunya, Valentí va morir màrtir i les seves suposades relíquies van ser traslladades al monestir de Sant Benet de Bages. El cos hi va ser venerat fins al 1835, quan es van traslladar a Navarcles, on encara es conserven les restes.

Si realment va ser aquest el sant Valentí pel qual es va crear la tradició del dia dels enamorats, continua sent un misteri. El que sí que es coneix és que la festivitat es va començar a celebrar a partir del segle XV a Anglaterra i Escòcia, on es feia coincidir amb l'inici de la primavera. També s'hauria festejat a França, a Suïssa i, evidentment, als Estats Units, tot i que els eclesiàstics la consideraven una festa pagana i hi estaven en contra.

El dia de Sant Valentí s'ha estès, principalment, per l'ànim de lucre, tot i que en els seus inicis també es va relacionar amb casar parelles enamorades en secret, enviar-se cartes romàntiques o celebrar dates dedicades a l'amor i la fecunditat. Els catalans estem innegablement exposats a la visió comercial del 14 de febrer i ja disposem de la nostra pròpia celebració de l'amor. Però això no vol dir que no tinguem lloc per a un dia més, a part de Sant Jordi, per fer-nos regals i celebrar que estem enamorats.

stats