Llibertat d'expressió

El Tribunal Constitucional de Bèlgica tomba la llei d'injúries a la Corona arran del cas Valtònyc

La resposta ha de servir al Tribunal de Gant per decidir sobre l'extradició del raper mallorquí el 24 de novembre

3 min
Valtonyc durant una actuació a Barcelona

Brussel·lesEl cas del raper mallorquí Valtònyc, exiliat a Bèlgica des de fa més de tres anys, ha impactat aquest dijous al Codi Penal belga. El Tribunal Constitucional del país ha tombat la llei belga d'injúries a la Corona perquè és contrària a la llibertat d'expressió. Amb aquesta contundència respon el TC belga a la pregunta del Jutjat d'Apel·lació de Gant que està vinculada a la petició d'extradició del cantant i que l’allunya una mica més amb aquesta sentència, perquè la llei belga que permetia activar la doble incriminació per injúries a la Corona ja no és vigent. Dit d'una altra manera, a Bèlgica, les injúries a la Corona ja no són un delicte arran del cas Valtònyc.

"L'article 19 de la Constitució prohibeix que la llibertat d'expressió estigui subjecta a restriccions preventives", rebla la sentència del Constitucional belga, que continua amb contundència: "En el fet que sanciona els delictes expressats públicament contra la persona del rei, l'article 1 de la llei de 6 d'abril del 1847 constitueix una ingerència en el dret a la llibertat d'expressió". A més, el tribunal considera que el rei no necessita més protecció que cap altre ciutadà a ser protegit davant d'insults, per exemple, i posa per davant el dret a la llibertat d'expressió.

"Des de sempre he tingut clar que volia posar el meu cas en mans dels drets fonamentals per a un benefici col·lectiu. Ho hem aconseguit, hem guanyat i Bèlgica elimina les injúries a la Corona del Codi Penal. Jo no vaig acotar el cap, però vosaltres no m'heu deixat sol. Gràcies", ha piulat Valtònyc al conèixer la sentència. També ha reaccionat, satisfet d'una nova victòria judicial dels exiliats a Bèlgica, l'expresident Carles Puigdemont: "Lluitar fins al final, fer-ho en terrenys neutrals, sense àrbitres comprats pel poder polític, arriscar i mantenir el pols: això és la lluita a l'exili i el que ha portat en Valtònyc a un èxit històric que demostra la injustícia de la seva condemna".

Aquesta decisió és important perquè aquest és un dels delictes pels quals Valtònyc va ser condemnat a tres anys i mig de presó a Espanya i també un pels quals se'n demanava l’extradició. Primer, el jutjat de primera instància de Gant va rebutjar l'extradició de Valtònyc el setembre del 2018 perquè va considerar que no hi havia doble incriminació dels delictes, necessària per efectuar l'extradició automàtica emmarcada dins el sistema de les euroordres. Tot seguit, la fiscalia belga va recórrer en nom de la fiscalia espanyola a la següent instància, el Tribunal d'Apel·lació, que és on ara es troba el cas.

Aquest segon tribunal belga va preguntar primer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) si Espanya podia demanar l'extradició de Valtònyc sota un Codi Penal posterior als delictes comesos. El TJUE va donar la raó al raper i va considerar que Espanya havia emès incorrectament l'euroordre perquè l'Audiència Nacional el va condemnar per enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes del terrorisme per uns delictes comesos entre el 2012 i el 2013, quan la pena màxima de presó era de dos anys. El 2015 es va modificar i es va establir una pena màxima de tres anys. Quan Valtònyc es va exiliar a Bèlgica, l'Audiència Nacional va emetre una ordre de detenció europea pel delicte de "terrorisme" aplicant el Codi Penal del 2015, perquè la legislació europea només permet la via ràpida de l'extradició per a crims castigats amb almenys tres anys de presó.

Descartada la via ràpida d'enaltiment de terrorisme, ara faltava veure si hi havia possibilitat d'activar la doble incriminació a través del delicte d'injúries a la Corona, però la decisió del Constitucional belga allunya una mica més l'extradició. L'advocat de Valtònyc ho ha celebrat a Twitter: "Victòria. El Tribunal Constitucional aboleix la llei penal d'injúries a la Corona del 1847 perquè la declara contrària a la llibertat d'expressió. Un pas històric per al nostre ordenament legal intern a Bèlgica i bones notícies per al cas d'extradició de Valtònyc", ha piulat. El Tribunal d'Apel·lació de Gant decidirà el 24 de novembre sobre el cas d’acord amb la resposta d'aquest dijous del Tribunal Constitucional de Bèlgica.

Simon Bekaert: "Estic confiat perquè ja no queda res més per esgarrapar"
  • Quina és la transcendència d'aquesta decisió? És molt important per a l'extradició de Valtònyc, però també per a Bèlgica, el cas va més enllà. Perquè aboleix una llei de fa 170 anys, cosa que implica que ara a Bèlgica no pots ser perseguit per aquests delictes. Val a dir que feia més de 15 anys que no es condemnava ningú per aquest delicte i que gairebé no es feia servir, però continua sent molt important.
  • El Constitucional belga considera que el rei no necessita més protecció. Efectivament. Diu que el rei no mereix més protecció que un altre ciutadà. No diu que puguis anar a insultar-lo perquè sí, però diu que si es vol perseguir algú per insultar el rei s'ha de seguir la llei com amb qualsevol altre ciutadà. Fins ara, doncs, el rei tenia una protecció especial. Això potser tenia sentit fa 170 anys, però ara ja no.
  • Què espera ara del Tribunal de Gant? La Fiscalia haurà de decidir si vol afegir algun aclariment abans de la pròxima cita del 24 de novembre i després serà el Tribunal de Gant qui haurà de decidir. Tot i això, tenim bones sensacions perquè des del nostre punt de vista no queda res més per esgarrapar. Espanya el va condemnar per tres coses, després de descartar les amenaces i l'enaltiment del terrorisme només quedava aquest i ara ja està fora de la taula. Estic confiat que el cas no anirà més enllà i que no arribarà al Tribunal de Cassació.
  • Si l'euroordre es rebutja definitivament, què passa amb Valtònyc? Podrà estar tranquil a Bèlgica, però si viatja a altres països hi ha el risc que Espanya el reclami de nou i el cas es reobri allà. Els jutges d'un altre país no estan vinculats a la decisió de la justícia belga i tornaria a començar. Només està 100% segur al país que ha decidit no extradir-lo.
stats