Cultura 27/05/2022

Carme Pinós rep el Premi Nacional d'Arquitectura a la Llotja de Palma

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, li ha entregat el guardó

2 min
Carme Pinos, Premi Nacional Arquitectura

PalmaUn temple de l'arquitectura, com la Llotja, fet per Guillem Sagrera, per a una pionera i referent de l'art de construir edificis, Carme Pinós. L'arquitecta ha rebut aquest dijous a Palma el Premi Nacional d'Arquitectura 2021 per haver combinat, durant la seva trajectòria, la responsabilitat social i la sostenibilitat. Ha recollit el premi després de dies llargs d'entrevistes, viatges i compromisos, i així ho ha deixat clar durant el seu breu discurs: "Esper que em quedin moltes coses per fer. El nostre client és la ciutadania", s'ha limitat a dir, i ha baixat de l'escenari sense ni tan sols pensar en el premi. Tornada al seu lloc, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, li ha entregat el guardó.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, juntament amb altres representants polítics i institucionals, també ha participat en aquesta gala. En el discurs inaugural, la presidenta ha celebrat la possibilitat d'entregar aquest premi a l'illa, precisament perquè Pinós té un vincle ben estret amb Mallorca: "Segur que aquesta illa l'ha inspirada en molts dels seus projectes. És una persona solitària, solidària, compromesa i plenament conscient que l'arquitectura és també paisatge i una eina per transformar l'entorn", ha pronunciat Armengol.

L'historiador i arquitecte Juan Jósé Lahuerta ha fet el laudatori de la guanyadora del premi, que ha considerat que "arriba tard"; ara bé, ha dit que és conscient que, amb el temps que li queda, "encara podrem veure molts més projectes d'aquesta sàvia de l'arquitectura". Amb paraules d'orgull i admiració, Lahuerta ha lloat les obres "plenes de poètica" de Pinós i la seva manera respectuosa de "treballar i lluitar amb el territori" on ha de construir. L'arquitecta i comunicadora Núria Moliner ha estat l'encarregada de conduir la gala.

La ministra Raquel Sánchez ha reivindicat l'arquitectura de Pinós perquè és "generosa i participativa", té "ànima", és "singular" i ofereix "poètica a la quotidianitat". També ha remarcat la manera que té d'entendre la ciutat com un "espai de convivència que transcendeix els edificis". A més, Sánchez ha repassat amb esment la trajectòria de la premiada i n'ha celebrat la vocació "per servir la ciutadania" i la capacitat "d'escoltar i entendre les necessitats de la gent".

La ministra ha recordat que Pinós és la segona dona que rep aquest premi, després de Matilde Ucelay. Precisament per això, ha aprofitat per dir que s'ha d'acabar la discriminació de gènere, ja que "una societat que dona l'esquena al talent d'una de les seves meitats està renunciant a avançar".

Durant la gala, la ballarina Amelia Llop ha oferit una actuació de dansa acompanyada del contrabaixista Toni Cuenca, que ha improvisat la música mentre l'artista es movia per l'escenari. A la cerimònia hi han assistit unes 250 persones, entre les quals amics i coneguts de l'arquitecta, i alguns col·legues d'ofici: Pere Rabassa (que va dissenyar el projecte de reforma integral de les terrasses de la Llotja), Juan Palencia de Sarrià i Marta Colón (guanyadors del projecte de redacció del futur del moll de l'Autoritat Portuària de les Balears), Amelia Molina, Mateu Carrió, Jaume Vidal, Ángel Morado i Maria José Duch, entre d'altres.

stats