Cultura 13/01/2019

La càpsula del temps col·locada a la catedral de Ciutadella el 1807 continua sent un misteri

Es tracta d'una ampolla de vidre lacrada que a l'interior contenia una moneda i un pergamí, el qual no s'ha obert per por que es desintegri

Iván Martín
2 min
L'ampolla de vidre es pot visitar fins al pròxim 5 de maig a les instal·lacions del Museu de Menorca, a Maó.

MaóEl Museu de Menorca, a Maó, exposa des d'ahir una ampolla de vidre amb un pergamí a l'interior, el contingut del qual es desconeix, trobada l'any 2010 durant uns treballs arqueològics duts a terme a la catedral de Ciutadella. La sorprenent aparició s'ha mantingut en silenci fins a l'actualitat. La peça es pot veure a l'exposició institucional de la Diada de Menorca "Arqueologia Urbana: 20 anys entre veïns, màquines i manobres" fins al 5 de maig.

Una de les comissàries de l'exposició, María José León, ha explicat que l'aparició de l'ampolla de vidre va tenir lloc durant una intervenció arqueològica preventiva a la catedral de Ciutadella, "l'actuació consistí a eliminar la porta neoclàssica per tornar a deixar a fora la porta gòtica. Aquest procés va propiciar la troballa d'una ampolla que estava lacrada i que també contenia un pergamí i una moneda". L'estudi de l'ampolla es va realitzar a mitges, ja que, segons relata León, "es va poder extreure la moneda, fet que ha possibilitat datar la càpsula del temps el 1807. En canvi, el pergamí no s'ha arribat a obrir mai, tot i que va ser dut a Madrid però no es varen voler arriscar. Tenien por que el paper es desintegràs i, a més, no sabien si la tinta seria visible".

En relació amb la possible autoria del missatge, María José León reconeix que "és absolutament un misteri", malgrat que ella té la seva pròpia hipòtesi: "Suposam que en el moment de les obres a la Catedral algú el va introduir per deixar de les obres o de qui les pagava, però mai no ho sabrem del cert". Aprofitant la troballa, el Museu de Menorca ha programat per al pròxim dissabte una activitat infantil gratuïta, que consistirà a construir una càpsula del temps que s'obrirà de nou, amb els mateixos protagonistes, d'aquí cinc anys.

stats