Cultura 30/10/2014

'El diccionario' que Vicky Peña va interpretar al Romea, Premio Nacional de dramatúrgia

Manuel Calzada ha estat guardonat per l'obra inspirada en la vida de la filòloga pionera Maria Moliner

Agències
1 min

"Una dona fonamental en la història de la llengua". El jurat del Premio Nacional de literatura dramàtica defineix així María Moliner, una de les més brillants filòlogues i lexicògrafes espanyoles del segle XX que va ser autora d'un dels diccionaris més importants de la llengua castellana. Aquest dijous Manuel Calzada ha estat guardonat amb aquest premi, dotat de 20.000 euros, per la seva obra 'El diccionario', inspirada en la figura de Moliner.

El jurat l'ha premiat per la seva composició dramàtica i per ser una obra basada "en la defensa de la paraula com a llibertat, com a vehicle de la memòria col·lectiva, creadora de referents culturals". A principis de 2013, l'actriu Vicky Peña va interpretar sobre l'escenari del teatre Romea a Moliner a l'obra dirigida per José Carlos Plaza, una obra que reflecteix les virtuts d'aquesta dona apassionada per la llengua però poc reconeguda, de vegades, per les seves tasques professionals. En el moment en què Calzada va saber que, al final de la seva vida, Maria Moliner havia perdut part de la facultat de la parla, va decidir escriure aquesta obra.

Manuel Calzada és arquitecte i doctor per la Universitat de Sevilla. El 2002 va començar a fer les seves primeres passes en el món teatral amb l'escenografia de 'La Lozana Andaluza' de Josefina Molina. Posteriorment, va ser ajudant de Plaza, el mateix director que temps després es va atrevir a dirigir l'obra que enguany ha estat premiada. Entre els membres del jurat del Premio Nacional destaquen personalitats com Teresa Lizaranzu, directora general de Política i Indústries Culturals i del Llibre, Mónica Fernández, Juan Mayorga i Miguel Sáenz.

stats