Cultura popular
Cultura 13/12/2022

El Calendari Folklòric de Mallorca ja està complet

Aquest dimarts se n'ha presentat el darrer volum

ARA Balears
1 min
El Calendari Floklòric de Mallorca

PalmaLa Fundació Mallorca Literària ha presentat aquest dilluns el darrer volum del Calendari Folklòric de l'illa. Així, amb aquesta darrera entrega, el calendari de Rafel Ginard es dona per acabat i ja n'estarà disponible la versió completa a les llibreries. A través d'un comunicat, el Consell de Mallorca ha detallat que aquest calendari ha estat possible gràcies a la feina de la Fundació Mallorca Literària i Saïm Edicions (que n'han fet l'edició), d'Andreu Ramis i Miquel Sbert (curadors dels textos) i de Toni Galmés, que és l'autor de les il·lustracions.

Amb la publicació d'aquest darrer volum es posa punt final a un projecte que la Fundació Mallorca Literària va començar el 2015 amb la identificació d'aquest material entre el llegat de Rafel Ginard. El 2020 se'n va publicar el primer volum i ara, dos anys després, s'ha donat per finalitzada la tasca i s'ha completat el Calendari Folklòric de Mallorca.

En el comunicat, el Consell de Mallorca ha recordat que Rafel Ginard Bauçà va ser pare franciscà, poeta i prosista, i excel·lí en la labor de folklorista. A més, han remarcat que Ginard va recollir la més extensa recopilació de cançonística popular en llengua catalana, el Cançoner Popular de Mallorca (publicat en quatre toms per part de l'Editorial Moll), considerat "una de les tres potes en què se sustenta la cultura catalana a Mallorca juntament amb el Diccionari Alcover-Moll i l'Aplec de Rondaies Mallorquines".

La Fundació Mallorca Literària ha destacat que aquest Calendari Folklòric de Mallorca recull el material recopilat per l'autor durant tota una vida de folklorista recollint cançons, rondalles, dites... i alhora també altres informacions sobre rituals, celebracions, costums i creences d'arreu de Mallorca.

stats