Cultura 02/05/2022

El bust d'August velat, de la discreció de l'espai privat a l'esplendor de l'espai públic

El retrat de marbre trobat a Pol·lèntia al segle XVI ja és al Museu de Mallorca després d'haver estat propietat del Marquès de Campofranco

2 min
Alcúdia insta el Consell a comprar el ‘Cap d’August velat’

Dia històric: el bust de l'emperador August, recentment adquirit pel Ministeri de Cultura i Esport, ha ingressat aquest dilluns al Museu de Mallorca; un retrat en marbre del primer emperador romà trobat al segle XVI al jaciment arqueològic de l'antiga ciutat romana de Pol·lèntia (Alcúdia). L'escultura va ser declarada Bé d'Interès Cultural l'any 2015, i ha format part des del segle XVIII de la col·lecció del marquès de Campofranco. S'ha conservat al casal de Can Pueyo de Palma. Ara, però, ja és a l'abast de tothom i s'exhibeix per al gran públic.

El director general de Patrimoni Cultural i Belles arts del Ministeri de Cultura i Esport, Isaac Sastre; la directora general de Cultura del Govern, Catalina Solivellas; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la vicepresidenta del Consell de Mallorca i responsable de Cultura, Bel Busquets, i la directora del Museu de Mallorca, Maria Gràcia Salvà, han presentat aquest dilluns l'obra, que es podrà visitar a partir d'aquest dimarts a la Sala 10 del museu.

El Ministeri va comprar la peça per 250.000 euros per a la seva incorporació a les col·leccions públiques estatals i, finalment, ha estat adscrita al museu balear. Un fet de "justícia", segons Maria Gràcia Salvà, la directora del Museu de Mallorca: "El bust torna al seu lloc 2.000 anys després. Estam satisfets amb l'esforç del govern espanyol". La directora general de Cultura del Govern, Catalina Solivellas, ha celebrat també l'adquisició, que "és un atractiu més i un enriquiment important dels nostres centres artístics"; a més, ha valorat molt positivament la col·laboració entre institucions per aconseguir el bust i retornar-lo a Mallorca.

La responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha recordat que, si bé han estat "reivindicatius" davant Madrid amb la petició d'adquirir el bust, també és important "ser agraïts" i celebrar que finalment aquesta demanda històrica hagi tingut un final feliç. La presidenta del Consell, Catalina Cladera, s'ha aferrat al significat del nom de l'emperador: "Esperem que aquest August ens dugui bons auguris, i que això sigui l'inici d'una bona nova etapa per al Museu de Mallorca".

Representants polítics durant la presentació del bust d'August velat.

Durant la presentació s'ha especificat que el cap es va fer eels anys 30-20 aC i és considerat un dels retrats més rellevants d'August en l'inici de la seva activitat política. En el moment de l'elaboració de l'obra, August acabava de vèncer Marc Antoni i la seva aliada Cleopatra en la batalla d'Actium l'any 31 aC i començava una nova etapa com a emperador.

stats