TEATRE
Cultura 07/05/2013

Boris Rotenstein porta el somni de Peter Pan al Teatre Akadèmia

'Recreo', que escenifica el pas dels desitjos de la infantesa a la realitat de la vida adulta, és l'adaptació teatral de l'obra del mateix nom de Manuel Veiga

Laura Fabregat
2 min
Els actors de 'Recreo' al Teatre Akadèmia

BarcelonaPeter Pan no volia créixer. Aquest era el seu somni. El director rus Boris Rotenstein s'inspira en aquest clàssic de James Matthew Barrie per escenificar 'Recreo', que està escrita pel dramaturg i actor Manuel Veiga. Què queda després d'aquells somnis de joventut? Això és el que vol plasmar aquesta obra: el salt que es produeix de la infantesa i l'adolescència, on s'apleguen els somnis perquè tot sembla possible, fins a topar-se amb la vida adulta, on tots els anhels troben el seu punt i final. "Mutilats", apunta Veiga. Un pati escolar és l'escenari de 'Recreo', i és allà on es retroben tres excompanys de classe per rememorar els temps d'innocència i els milers de somnis que van quedar endarrere i també per explicar-se en què ha quedat la seva realitat. Lluny o no tan lluny d'allò que anhelaven?

'Recreo' té una doble connotació: d'una banda, l'estona d'esbarjo de les escoles, el pati, i d'altra banda, el 'recrear' que al·ludeix a rememorar un temps passat. Dos conceptes que es lliguen durant tota la representació. El pati, perquè és el lloc on desfilaran els tres personatges protagonistes, en Narciso, l'Amic i la Violeta, uns quants anys després de la seva època d'estudiants gràcies a una trobada d'exalumnes. El fet de 'recrear', a més, és el fil de l'obra. No és només pensar què queda de tot allò que un volia ser, sinó què hi havia darrere d'allò que un era. Una mirada des de la maduresa. "Jo era la típica jove triomfadora, guapa i popular" però, realment, "què hi havia darrere d'això?", es pregunta l'actriu Andrea Montero, que interpreta la Violeta. Els infants també tenen "ferides i absències", recorda, "perquè així és la vida". "L'escola, el 'recreo', és en petit el que és la vida", afegeix.

Pepe Zapata (Narciso) i Xavier Ripoll (Amic) formen, juntament amb Andrea Montero, el trio de personatges de 'Recreo'. "És la història de tres soledats", assenyala Veiga, que es reuneixen en aquella "època en què l'escola era rància, era l'escola del càstig i sense normalització", assenyala Veiga. Per plasmar més fidelment aquell moment, l'obra serà bilingüe, en Narciso parlarà en castellà mentre que l'Amic i la Violeta ho faran en català. Els tres s'uniran a la festa d'exalumnes i, de les restes d'aquesta celebració, brollarà l'obra. Rotenstein hi veu una analogia: "Imagineu des de quina porqueria creixen les flors? De la brutícia surt la bellesa". I l'obra és com aquesta flor. Segons el director, "una ficció emocional".

'Recreo' va obtenir el Premi SGAE de Teatre en la seva VI edició. El dimecres 8 de maig s'estrena a Barcelona, al Teatre Akadèmia, i romandrà en cartell fins al 2 de juny.

stats