Controvèrsia
Cultura 30/03/2023

El bisbat d'Urgell qualifica d'"ofensa als sentiments religiosos" una exposició a l'església de Farrera

La mostra inclou cossos nus, una porta d'un cotxe dels Mossos d'Esquadra tunejada i pòsters amb el martiri de sant Sebastià

2 min
Cartell d'una activitat de la mostra artística 'Tradicions i Contradiccions', a Farrera

BarcelonaEl bisbat d'Urgell ha qualificat d'"ofensa als sentiments religiosos dels catòlics" la mostra artística Tradicions i contradiccions que es va muntar a l'església de Sant Roc de Farrera, al Pallars Sobirà. Segons l'ACN, l'exposició compta amb escultures, pòsters i fotos en què es poden veure nus, per exemple, exposats al costat de les talles religioses del temple. A la mostra hi han participat els artistes Aka Modesto, La Ira Món Mort, Núria Rosselló (Basuralandia), Kamil Escruela, Alfonso de Castro i Stinkfish. Diumenge passat també es van fer diverses perfomances dins l'església, a càrrec de The Punky Unicorns, Ainhara & Fenixe i Mextizarap.

El diari El Segre explica que entre les peces de l'exposició hi ha una porta d'un cotxe dels Mossos d'Esquadra tunejada i amb un penis de plàstic enganxat, pòsters amb espines, punxes i fletxes del martiri de sant Sebastià i imatges de cossos nus situades als bancs. La mostra es pot visitar fins a finals d'abril amb cita prèvia. Els mateixos veïns de la localitat s'encarreguen del manteniment de l'església, que depèn de la parròquia de Llavorsí i només acull missa un cop a l'any: el dia del patró, sant Roc, durant la festa major de Farrera, el cap de setmana del 15 agost. 

Els mateixos veïns van decidir, segons El Segre, convertir temporalment el temple en un espai cultural i muntar-hi una exposició. Ara el bisbat s'ha queixat que l'activitat es va fer sense cap autorització ni comunicació prèvia al rector ni tampoc al bisbat d'Urgell ni a l'Ajuntament. També diu que la utilització de l'espai és "indeguda" i lamenta que s'acusi l'Església "injustament" de desinterès en la conservació. El bisbat assegura que la col·laboració i l'interès dels veïns, dels ajuntaments i altres entitats ha permès intervenir en els últims quinze anys en un total de 315 esglésies i ermites de tot el bisbat i s'ha treballat i es treballa per conservar el patrimoni de més de 1.200 centres de culte catòlic de la diòcesi.

stats