Cultura 04/02/2022

Big Babo presenta 'Big Babo': jazz, complicitat i amistat damunt l'escenari

La banda presentarà el seu primer àlbum aquest dissabte, 5 de febrer, a la sala Ireneu Espectacles de Palma

2 min
Toni Mora, Carles Medina, Joan Garcies i Enric Fuster.

Palma"La complicitat és una de les coses més importants que hi ha d'haver en un grup quan vols donar el màxim de tu", diu el contrabaixista Joan Garcies (Llucmajor, 1994). Ell és una de les quatre peces que formen Big Babo, banda de jazz que presentarà el seu primer àlbum –que duu el mateix nom de la banda–, aquest dissabte, 5 de febrer, a la sala Ireneu Espectacles de Palma. L'actuació començarà a les 19 hores.

La banda està formada per algunes de les figures més destacables de les noves generacions del jazz illenc. A més de Garcies, formen part de Big Babo els músics Carles Medina (Felanitx, 1996), saxofonista recurrent i imprescindible de les principals big bands mallorquines; Enric Fuster (Alaró, 1994), bateria immensament creatiu i col·laborador habitual d'Eva Fernández i Josep Munar, i Toni Mora (Palma, 1996), pianista i compositor d'àmplia trajectòria establert actualment a Madrid.

El disc inclou composicions originals, influïdes per molts estils musicals diferents que conflueixen formant un discurs col·lectiu únic. Toni Mora explica que definir-se com a grup de jazz és ja una "declaració d'intencions": "Aquesta música, liderada principalment per líders i solistes amb noms propis, sempre ha estat una música que s'ha creat en conjunt. Neix, creix i es desenvolupa en grup, i aquest és un dels seus principals valors. Nosaltres feim música en conjunt, respectant, escoltant i entenent l’altre, sempre amb la intenció de cuidar la música, cuidar-nos i créixer amb ella. Si a qui ens escolta li arriba alguna d’aquestes coses i li fa bé la nostra feina, el projecte ja té una raó de ser més enllà de nosaltres", diu el pianista.

Big Babo va fer un concert de presentació a Porreres fa uns mesos. A l'escenari tot era complicitat, aconseguida amb anys i anys de tocar plegats –començant pel pis que varen compartir un temps a Barcelona–: "Saber què farà el teu company només per intuïció, gràcies a haver tocat i compartit escenari tantes vegades, és com poder veure el futur de manera real", apunta el contrabaixista. Per la seva banda, Mora considera que aquest projecte "tan personal" no podria haver passat sense l'amistat que els uneix.

Bib Babo és un laboratori, un espai per "fer experiments i caminar cap a la recerca d'una veu personal pròpia de cada un i fer-les sonar en conjunt", manifesta el pianista. "Tots som compositors i intèrprets, el procés creatiu és íntim però sempre compartit".

Els quatre músics varen acabar els estudis fa entre dos i tres anys. Reivindiquen que "sempre seran estudiants", però un dia varen haver d'encarar-se al món professional. Una tasca gens fàcil, encara menys en plena pandèmia, on el cúmul de concerts ajornats i suspesos esgota. Així i tot, són optimistes, positius, entusiastes: "Res d'això ens aturarà. En aquest projecte hi ha un component personal molt important". La intenció dels músics és, per tant, rodar, tocar i viure la música en companyia; també la del públic.

stats