Eurovisió

Benidorm Fest: la catalana Sofia Coll parteix com a favorita per anar a Eurovisió

En el festival també hi competeix Roger Padrós, que aspira a guanyar amb un tema íntegrament en català

3 min
Sofia Coll acompanyada dels seus ballarins

BarcelonaLa roda d'Eurovisió torna a girar. RTVE celebra aquesta setmana el Benidorm Fest, el festival amb què tria el seu representant per al certamen europeu, i ja hi ha una clara favorita a la victòria: la catalana Sofia Coll, coneguda pel públic pel seu pas per Eufòria. La cantant competeix amb el tema Here to stay, una cançó amb una petita picada d'ullet al català (una frase), i els eurofans espanyols l'han situat com una de les seves opcions preferides per a Eurovisió. Cal recordar, però, que en les anteriors edicions del Benidorm Fest les guanyadores no van ser les opcions que sortien amb més avantatge: Chanel es va imposar a la més popular Rigoberta Bandini; i Blanca Paloma va deixar fora de joc Vicco, que semblava la favorita del gran públic. Coll actuarà en la primera semifinal del Benidorm Fest, que té lloc aquest dimarts, i té gairebé assegurat el pas a la final del festival, que se celebra aquest dissabte i que es podrà veure a La 1 a partir de les 22.00 hores.

Coll, nascuda a Barcelona i de 25 anys, va donar mostres a Eufòria d'haver nascut per al xou. Una de les seves actuacions més recordades al talent és la de la versió que va fer d'És superfort, de Josmar, per a la qual es va vestir de superheroïna. Tot i que es donava per fet que seria una de les tres finalistes del concurs, finalment va quedar en quarta posició. Lluny de frustrar-se, la catalana torna a provar sort en una competició de música i, sobretot, d'espectacle per un premi més important que el del concurs de TV3: ara podria representar Espanya a Malmö (Suècia), on se celebrarà la nova edició d'Eurovisió. "No estava en el meu cap presentar-me aquest any", ha confessat la barcelonina, una de les 16 concursants del Benidorm Fest.

Ordre d'actuació de les semifinals d'Eurovisió

La cantant catalana actuarà en tercera posició a la primera semifinal, que es farà aquest dimarts i que es podrà veure a partir de les 22.50 h a La 1. En aquesta gala s'enfrontarà a altres aspirants ben posicionats com ara Angy Fernández, que apareix com a quarta favorita d'aquesta edició, o Nebulossa.

L'exconcursant d'Eufòria no és l'única catalana que participarà en el Benidorm Fest. El cantautor Roger Padrós, també de Barcelona, s'ha presentat al festival amb un tema en català, El temps, i emula així els Siderland, que l'any passat ja van intentar que el català anés a Eurovisió. El cantant, que va estudiar direcció d'empreses i va passar per La Voz, actuarà penúltim en la segona semifinal, que es farà el dijous 1 de febrer i que s'emetrà a les 22.50 h a La 1. Les apostes dels eurofans situen Padrós en última posició i si es complís aquest pronòstic, no arribaria a la final del Benidorm Fest. Així l'única possibilitat de sentir mínimament el català a Eurovisió seria amb Sofia Coll.

El rival més fort de Padrós en la semifinal de dijous és St. Pedro, el concursant que va frec a frec amb Sofia Coll en les apostes per guanyar el Benidorm Fest. L'artista canari, que actuarà en tercer lloc a la segona semifinal, vol anar a Eurovisió amb el bolero Dos extraños (cuarteto de cuerda), un tema que defineix com a "pura emoció". La proposta del cantant, que ha gravat el videoclip de la cançó a l'Espai Corberó d'Esplugues del Llobregat, s'ha comparat amb la de Salvador Sobral d'Eurovisió 2017.

En la segona semifinal també actua Almacor, que va quart en les apostes per guanyar el Benidorm Fest i que porta una proposta d'estil urbà, Brillos platino. El cantant de Villena (Alacant) ha explicat que el tema que presenta al festival el va escriure després d'anar al concert de Harry Styles a Madrid, una experiència que el va inspirar.

Jurat i presentadors del Benidorm Fest

El jurat del Benidorm Fest està format per vuit membres, quatre de nacionals i quatre d'internacionals. La portaveu dels encarregats de triar el guanyador o guanyadora del Benidorm Fest serà Beatriz Luengo, cantant i actriu coneguda per haver format part de la sèrie Un paso adelante. Els tres membres nacionals restants són els cantants Guille Milkyway, Carlos Baute i Ángela Carrasco. Els representants internacionals són Lee Smithurst, cap de la delegació britànica a Eurovisió; David Tserunyan, cap de la delegació d'Armènia; Marta Piekarska, cap de la delegació de Polònia, i Nicoline Refsing, directora creativa de programes de televisió i gires musicals.

Les tres gales que tindrà el Benidorm Fest estaran presentades per un triumvirat: la cantant Ruth Lorenzo, que el 2014 va quedar desena a Eurovisió amb Dancing in the rain, i els periodistes Marc Calderó i Ana Prada.

stats